Previous slide
Next slide

25 ilmaista matkakohdetta Yhdysvalloissa

vp_0902_130-131_76565l-1
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Carl Cannon
Dollarista on tullut edullinen, ja siksi unelmien reissu Yhdysvaltoihin kannattaakin toteuttaa nyt. Kokosimme näille sivuille 25 kohdetta, jotka kulkemalla voit tutustua Amerikkaan – aivan ilmaiseksi.

1. Avaruuskeskus

Cocoa Beach, Florida
Oiva lähtöpaukku seikkailuretkelle on Nasan avaruussukkulan tai luotaimen laukaisu Floridan ”avaruusrannikolla”. Paikalliset asukkaat seuraavat laukaisuja Cocoa Beach Pierin huvilaiturilta, joskin ne näkyvät vielä paremmin Titusvillen Space View Park -puistosta vajaan 50 kilometrin päästä. Katsominen on ilmaista, ja avaruusaluksen laukaisun muistaa ikänsä.

2. Siipien sankarit

Kitty Hawk, Pohjois-Carolina
Kitty Hawkin dyyneillä voi ihailla Atlantin valtamerestä nousevaa aurinkoa ja nauttia samasta näköalasta, joka avautui Orville ja Wilbur Wrightille sinä vuoden 1903 aamuna, jolloin veljekset nousivat historian ensimmäiselle moottorikäyttöiselle lennolle. Kitty Hawkin museoon on vapaa sisäänpääsy alle 16-vuotiaille, ja ranta on avoinna kaikille.

3. Vala

Charlottesville, Virginia
Entisen presidentin Thomas Jeffersonin kodissa Monticellossa järjestetään joka vuosi Yhdysvaltain kansallispäivänä 4. heinäkuuta isänmaallinen tapahtuma. Vuodesta 1963 asti Monticellon kansallispäiväjuhlan huipentuma on ollut uskollisuu­den­vala, jonka Yhdysvaltain kansalaisiksi hyväksyttävät vannovat. Vuosien mittaan koskettavimpia puheita ovat pitäneet ulkomaalaissyntyiset puhujavieraat, kuten arkkitehti I. M. Pei ja ulkoministeri Madeleine Albright. Vuoden 2008 juhlassa puhujana oli elokuvaohjaaja Ken Burns.

4. Hautausmaakävely

Arlington, Virginia
Arlingtonin hautausmaalla lepää sankarivainajia kaikista Yhdysvaltain käymistä sodista. Sinne on haudattu myös astronautteja, tutkimusmatkailijoita, korkeimman oikeuden tuomareita ja presidenttejä. John F. Kennedy, hänen vaimonsa Jacqueline ja veljensä Robert on haudattu lähelle tuntemattomien sotilaiden hautamuistomerkkiä. Kukkulan laella on Arlington House, kenraali Robert E. Leelle kuulunut kartano, ja sieltä avautuu myös huikaiseva näköala Washingtonin kaupunkiin.

5. Galleriakierros

Washington
Yhdysvaltain pääkaupungissa on viljalti monumentteja ja museoita, joista lähes kaikkiin on vapaa sisäänpääsy. Eikä pidä unohtaa vähemmän tunnettuja nähtävyyksiä: Smithsonian-instituuttiin kuuluvan National Portrait Galleryn muotokuvissa esitellään amerikkalaisia eri alojen merkkihenkilöitä urheilusankareista elokuvatähtiin.

6. Pandaperhe

Washington
Yhdysvaltain kaupungeissa on eläintarhoja pilvin pimein, mutta vain neljässä niistä on jättiläispandoja. National Zoo -eläintarhan vetonaula on pandapentu Tai Shan, joka täytti viime kesänä kolme vuotta. Pennun vanhempineen pääsee varmimmin näkemään, kun saapuu varhain aamulla tai myöhään iltapäivällä, kun pandat ovat vireimmillään.

7. Urheuden muisto

Shanksville, Pennsylvania
Syyskuun 11. päivänä 2001 United Airlinesin lennon 93 matkustajat yrittivät saada kaapatun koneen hallintaansa. He epäonnistuivat ja kuolivat, mutta pelastivat monia muita ihmishenkiä. Suihkukoneen putoamispaikalla oleva muistomerkki on toistaiseksi väliaikainen, mutta käynnistä jää pysyvä muisto.

8. Iltapäivä puistossa

New York
New Yorkin Central Parkissa on paljon ilmaisia huveja: kävelyteitä, softball-pelejä, ulkoilmakonsertteja ja 21 lasten leikkipaikkaa. 9–17-vuotiaille lapsille ja nuorille pidetään torstaisin ja lauantaisin koripallotunteja, joille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Puistossa voi ihailla kauko-ohjattavia purjeveneitä lammella tai seurata kesäisin jotakin monista ilmaisista tanssi-, teatteri- ja elokuva­esityksistä.

9. Esi-isien jäljillä

New York
Neljäkymmentä prosenttia yhdysvaltalaisista polveutuu siirtolaisista, jotka saapuivat New Yorkin satamaan Ellis Islandin kautta. Saarelle meno maksaa lauttalipun hinnan (12 dollaria aikuisilta, 10 dollaria eläkeläisiltä ja 5 dollaria lapsilta), mutta itse saarelle on vapaa pääsy. Lähtikö joku sukulaisesi 1800-1900-luvulla Amerikkaan? Siirtolaisuuden historiaa esittelevässä keskuksessa voi tutkia laivojen matkustajaluetteloja ja etsiä tietoa Amerikan maaperälle saapuneista.

10. Campus-tunnelmaa

Cambridge, Massachusetts
Jos osuu Bostonin seudulle sunnuntaina, voi mennä Harvardin yliopiston Memorial-kirkkoon kuuntelemaan teologia ja pappismiestä Peter Gomesia, joka on tunnettu sointuvasta äänestään, kuivasta huumoristaan ja ekumeenisista saarnoistaan. Lähistöllä on ensimmäisen vuoden opiskelijoiden ruokala Annenberg Hall, joka jäljittelee brittiläisten Oxfordin ja Cambridgen perinteikkäiden yliopistorakennusten tyyliä. Kirjailija Henry James puhui rakennuksesta ”kunnian ja vieraanvaraisuuden talona”. Nykykävijälle holvikatot ja lasimaalausikkunat tuovat mieleen Harry Potterin koulun Tylypahkan.

11. Sillan ylitys

Lexington ja Concord, Massachusetts
Yhdysvaltain vapaussota syttyi täällä siirtoväen miliisin ja brittien välisestä kahakasta. Heinä- ja elokuussa voi ilmaiseksi käydä Concordin vanhalla North Bridge -sillalla, ylittää joen, jolla patriootit pysäyttivät brittijoukot, ja nähdä kiveen kaiverretut Ralph Waldo Emersonin sanat: ”Tällä sillalla seisoi nuo urheat, / liehui huhtikuun tuulessa viiri, / ja kun soturit aseensa laukaisivat, / kautta maailman se laukaus kiiri.

12. Luonnonihme

Niagara Falls, New Yorkin osavaltio
New Yorkin osavaltion ja Kanadan rajalla sijaitsevat Niagaran putoukset ovat kiehtoneet ihmisiä vuosisatojen ajan. Pohjois-Amerikan intiaanit nimittivät putouksia Jyliseviksi Vesiksi ja uskoivat, että jyly kantautui henkimaailmasta. Hurjapäät ovat sukupolvesta toiseen uhmanneet putousten mahtia. Niagara Fallsin kansallispuistossa on Prospect Point -näkötorni, josta putouksia voi ihailla. Torniin on vapaa pääsy, joskin pysäköinti maksaa 8 dollaria.

13. Aikamatka

Millersburg ja Berlin, Ohio
Amish-lahkolaisten asuinseuduilla voi kokea yhtä aikaa menneisyyden ja nykyisyyden: käyttää kahvilassa langatonta nettiyhteyttä ja samalla katsella mennoniitti- tai amish-perhettä, joka sitoo hevostaan kiinnityspuomiin. Täällä voi syödä eväitä niityllä ja ihailla taivaalla lipuvia kuumailmapalloja, ja huhtikuusta joulukuuhun voi käydä lauantaisin amishien kirpputorilla.

14. Pyöräilynäytös

LeClaire, Iowa
LeClairessa voi kannustaa RAGBRAI-pyöräilijöitä. Että mitä pyöräilijöitä? RAGBRAI (the Register’s Annual Great Bicycle Ride Across Iowa eli ’rekisterin jokavuotinen pyöräily läpi Iowan’) on seitsenpäiväinen ajo – ei siis kilpailu – joka sai alkunsa 35 vuotta sitten kahden ystävyksen välisestä haasteesta. Toverukset työskentelivät Des Moinesin kaupungin väestörekisterissä, siitä tapahtuman nimi. Osallistuminen maksaa 125 dollaria, mutta aivan ilmaiseksi pääsee osoittamaan suosiota tuhansille pyöräilijöille ajon viimeisenä päivänä, jolloin LeClairessa pidetään valtavat juhlat Mississippi­joen rannalla.

15. Kaupunkihuveja

Chicago
Omatoiminen arkkitehtuurikierros kaupungissa, pyöräily Michiganjärven rantamilla ja liput Oprah Winfreyn puheohjelman katsomoon ovat ilmaista lystiä, joskin viimeksi mainitut pitää varata vuotta etukäteen. Chicagon Art Institute -taidemuseoon ja lastenmuseoon on torstai-iltaisin vapaa pääsy, nykytaiteen museoon tiistaisin. Meksikolaisen taiteen museoon ei koskaan ole pääsymaksua. Buckinghamin suihkulähteen tasatunnein toistuvat vesi- ja valonäytökset ovat nekin ilmaisia.

16. Eväsretki vuoristoon

Boulder, Colorado
Kun ajaa Boulderiin valtatietä 36 pitkin, taustalla kohoavat Kalliovuoret ovat kuin postikorttimaisema Alpeilta. Flagstaff Roadin varrelta löytyy pysäköintialue, ja muutaman metrin päässä puiden siimeksessä on piknikpöytiä. Kerää syötyäsi viimeinenkin roskanhippu mukaasi. Roskaaminen on laitonta kaikkialla Yhdysvalloissa, mutta Boulderissa sitä pidetään lisäksi syntinä.

17. Intiaanihistoriaa

Montanan lounaisosa
Valtatien 43 varrella sijaitsee Big Holen taistelukenttä. Se muistuttaa Yhdysvaltain historian tapahtumasta, jonka moni haluaisi unohtaa: raa’asta hyökkäyksestä nez perce -intiaanien kimppuun – heimon, joka oli auttanut Lewisin ja Clarkin maineikasta tutkimusretkikuntaa sen matkalla Tyynenmeren rannikolle. Muistomerkkialueelle on rakennettu uudelleen Big Hole Riverin varrella sijainnut nez perce -kylä, jonne Yhdysvaltain armeija hyökkäsi aamunkoitteessa 9. elokuuta 1877. Alueelle on vapaa pääsy.

18. Ostoselämys

Seattle
Seattlen keskustan Pike Place Marketia mainostetaan maan vanhimpana keskeytyksettä toimineena kauppahallina. Kalakauppiaat viskovat lohia ja muita ”lentokaloja” myyntitiskillä työskenteleville apulaisilleen. Kaloista täytyy tietenkin maksaa, mutta hilpeää rituaalia voi katsella ilmaiseksi vaikka koko päivän.

19. Hylkeitä ja uintia

San Diego
Kalifornian eteläpäässä La Jollassa on pieni hiekkapoukama nimeltä Children’s Pool, ”lastenallas”. Sen rapistunut, 1930-luvulla rakennettu rantavalli suojaa yhä uimareita, vaikka hylkeet ja merileijonat ovatkin vallanneet vallin lekottelupaikakseen. Tuomio­istuimessa käydään oikeutta siitä, kuuluuko ranta ihmisille vai hylkeille, mutta lopputuloksesta riippumatta sekä vesi että eläinten katselu virkistävät.

20. Puiden siimeksessä

Humboldt County, Kalifornia
Kalifornian pohjoisrannikolla sijaitsevan Redwoodin kansallispuiston jättiläispunapuut ovat korkeudessa vertaansa vailla. 115-metrinen Hyperion on koko maailman korkein puu. Punapuuekosysteemit ovat kuin Pohjois-Amerikan vastine sademetsille. Ne ovat vaikeakulkuisia mutta vaivan arvoisia.

21. Musiikkinautinto

New Orleans
Pyörremyrsky Katrinan jäljiltä moni asia on muuttunut, mutta New Orleansin ranskalaiskorttelin kaikenkirjavat näyt ja äänet ovat ennallaan. Bourbon Streetiä kulkiessa kannattaa katsella ihmisiä ja kuunnella kaupungin kuuluisia säveliä, zydecoa, rhythm and bluesia ja jazzia. Juhlijoiden joukossa näkyy myös ihmisiä, jotka eivät ole unohtaneet, että moni täällä kärsii yhä hätää: he ovat vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka rakentavat taloja kaupungissa tai Meksikonlahden rannikolla.

22. Kiipeilyä kallioilla

Sedona, Arizona
Coconinon luonnonhoitometsä Sedonassa on kuuluisa punaisista hiekkakivimuodostelmistaan. Metsään on vapaa pääsy, mutta pysäköinti maksaa viisi dollaria päivältä. Muutaman kilometrin päässä on Pyhän Ristin kappeli. Marguerite Brunswig Stauden suunnittelema moderni kappeli on kuin kotonaan kukkulamaisemassa avaran sinitaivaan alla.

23. Timantinetsintää

Murfreesboro, Arkansas
Kaupungissa on maailman ainoa julkisessa omistuksessa oleva timanttikaivos. Crater of Diamondsin kansallispuistossa vierailijat voivat itse kaivaa jalokiviä. Ensimmäiset timantit löytyivät täältä vuonna 1906, ja sen jälkeen niitä on löydetty yli 75 000. Puistoon on vapaa pääsy, mutta kaivaminen maksaa 6,50 dollaria teineiltä ja aikuisilta ja 3,50 dollaria lapsilta. Kaikki löytämänsä jalokivet saa pitää…

24. Piiritysalue

San Antonio
Täällä voit tutustua Alamon lähetysaseman ja linnakkeen vuoden 1836 kohtalonhetkiin. Alamoa puolustaneet texasilaiset kapinalliset saivat surmansa, mutta myöhemmin kuulun ”Muistakaa Alamo!” -taisteluhuudon innoittamat vallankumoukselliset voittivat itsenäisyystaistelunsa paljon suurempaa meksikolaisarmeijaa vastaan. Linnake on tätä nykyä museona.

25. Menneen jäljillä

Mountain Park, Georgia
Kierroksen viimeiseksi etapiksi sopii ensimmäinen etappi pitkällä vaellusreitillä Appalachian Traililla. Vaikka yli 3000 kilometrin pituinen reitti ei kokonaisuudessaan houkuttelisikaan, voit kehua jo sillä, että olet astunut jalallasi kuuluisalle vaelluspolulle. Aloita reitin alkupisteestä Springer Mountainilta noin 50 kilometrin päästä Atlantasta pohjoiseen. Seuraa polkua Chattahoocheen luonnonhoitometsän koskemattomille alueille. Patikoi muutama tunti ja käänny takaisin – tai valmistele retkesi etukäteen ja vaella puolessa vuodessa koko reitti Mainen osavaltioon, jolle et tällä Amerikan-kierroksella vielä päässyt. Ehkäpä ensi vuonna.