Suomi100100-vuotiaan Suomen kunniaksi aloitamme kotisivuillamme uuden juttusarjan Suomen Vuosisata -uutuuskirjan pohjalta. Julkaisemme joka viikko uuden mielenkiintoisen artikkelin kansamme satavuotisen historian varrelta.

Puna-armeijan hyökkäyksiä

Joulukuun alussa 1941 suomalaiset olivat pysäyttäneet hyökkäyksensä ja asettuneet edullisiin puolustusasemiin Syvärille ja Maaselän kannakselle. Tammikuun alussa 1942 neuvostojoukot aloittivat Maaselän kannaksella vastahyökkäyksen Karhumäen takaisinvaltaamiseksi.

Suomen lippu 1917

Suomen itsenäistyminen aiheutti keskustelua myös Suomen lipun ulkoasusta ja väreistä. 

Syyskuussa 1941 Suomesta alettiin lähettää lapsia Ruotsiin. Päätöksen taustalla oli elintarvikepula sekä pommitusten ja muiden sotatoimien vuoksi vaikeutunut asuntotilanne. 

Lapuan liike sai alkunsa väkivaltaisesta oman käden oikeudesta, kun kommunistinuorilta revittiin punaiset paidat päältä, ja sama piirre sävytti liikkeen toimintaa myös jatkossa. Liikkeen piirissä oman käden oikeutta alettiin kutsua Lapuan laiksi. Teon laillisuudella ei ollut merkitystä, sillä liikkeen ajatusmaailman mukaan lapuanliikkeen tulkitsema ”kansan tahto” oli lain yläpuolella.
 

Vuonna 1946 kahvi oli hyvin harvinaista herkkua - ja erittäin kallista. Vuoden suurin mediatapahtuma oli kahvilaiva Herakleen saapuminen Turun satamaan 24. helmikuuta.

Presidentti Kekkonen oli luja ja ärhäkkä taistelijaluonne, mutta myös varsin herkkänahkainen. Vuoden 1968 presidentinvaaleissa kokoomuksen ehdokkaan Virkkusen vaalilause ”Maa tarvitsee presidentin” loukkasi Kekkosta, ja SMP:n ehdokas Vennamo ärsytti häntä vanhastaan. 

Vuonna 1954 ilmestynyt Väinö Linnan romaani ”Tuntematon sotilas” nostatti melkoisen kirjasodan, joka jatkui vuoden 1955 alussa. ”Tuntematon sotilas” -elokuva tuli ensi-iltaan Suomen suurimmissa kaupungeissa aivan joulun alla. 

Yhdysvalloissa Suomen arvioitiin jo joulukuussa 1918 olevan nälänhädän partaalla, ja että suurta osaa sen asukkaista uhkasi nääntyminen kevääseen 1919 mennessä.

Nobel Martti Ahtisaarelle

Suomen entiselle presidentille Martti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto 10. lokakuuta. 

Nokia

Suomalaisten suurimpia ylpeydenaiheita 1990-luvun lopulla oli matkapuhelinvalmistaja Nokia. Nokia oli käynyt tiukkaa markkinaosuustaistelua ruotsalaisen Ericssonin ja amerikkalaisen Motorolan kanssa, mutta vuonna 1998 Nokia nousi alan suurimmaksi toimijaksi.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Suomi100