Suomi100100-vuotiaan Suomen kunniaksi aloitamme kotisivuillamme uuden juttusarjan Suomen Vuosisata -uutuuskirjan pohjalta. Julkaisemme joka viikko uuden mielenkiintoisen artikkelin kansamme satavuotisen historian varrelta.

Nobel Martti Ahtisaarelle

Suomen entiselle presidentille Martti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto 10. lokakuuta. 

Nokia

Suomalaisten suurimpia ylpeydenaiheita 1990-luvun lopulla oli matkapuhelinvalmistaja Nokia. Nokia oli käynyt tiukkaa markkinaosuustaistelua ruotsalaisen Ericssonin ja amerikkalaisen Motorolan kanssa, mutta vuonna 1998 Nokia nousi alan suurimmaksi toimijaksi.

Vuoden – ja koko vuosikymmenen – järkyttävin uutinen oli matkustaja-autolautta M/S Estonian uppoaminen 28. syyskuuta 1994. Uppoaminen tapahtui Suomen aluevesillä Utön saaren eteläpuolella, ja päävastuu pelastustehtävistä oli suomalaisilla. Aluksella oli onnettomuushetkellä 989 ihmistä, joista 852 menehtyi.

Tauno Palo ja Ansa Ikonen

Valentin Vaalan ohjaama ”Kaikki rakastavat” toi valkokankaalle ensimmäistä kertaa tähtipari Ansa Ikosen ja Tauno Palon.

Inarin ohjus

Heti vuoden alussa Suomi joutui keskelle pientä kansainvälistä kriisiä. Joulukuun 28. päivänä 1984 Pohjois-Suomen ilmatilaan oli ilmestynyt idästä tunnistamaton kohde, joka katosi tutkasta saavuttuaan Inarijärven kohdalle.

Koulun penkile

Vuonna 1921 säädettiin Suomessa yleinen oppivelvollisuuslaki, joka teki 7-13-vuotiaat lapset oppivelvollisiksi.

Rillumarei

Suomalaisessa elokuvakulttuurissa siirryttiin uuteen kauteen, kun Jorma Nortimon ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama ”Rovaniemen markkinoilla” tuli valkokankaalle.

Suuri muutto

1970-luvulle tultaessa Suomessa oli käynnissä ennennäkemättömän vilkas muuttoliike. Nuoret muuttivat maalta kaupunkeihin opiskelemaan tai töihin. Pohjois- ja Itä-Suomen kannattamattomilta pientiloilta kokonaiset perheet muuttivat työn perässä etelään tai Ruotsiin. Syrjäseuduilla ei yksinkertaisesti
enää ollut työpaikkoja.

Tšekkoslovakian miehitys järkytti Suome vuonna 1968

Ihmiskasvoisen sosialismin nujertaminen Varsovan liiton asevoimin herätti suuttumusta ympäri maailmaa, ja myös Suomessa tapahtunut tuomittiin  – tosin maan hallitus ei niin tehnyt.

Kultamies Tapio Rautavaara

Lontoon olympialaiset olivat suomalaisille karvas pettymys, varsinkin yleisurheilussa. Vaikka tunnelmat olivat pääsääntöisesti katkerat, kisojen suurin sankari, Tapio Rautavaara, toi Suomelle tuona vuonna ainoan yleisurheilun kultamitalin.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Suomi100