Joulun ihanimmat makeiset

Luo: 12/13/2015 - 14:56

Joulumakeisina valmistetaan kotona esimerkiksi nekkuja ja tryffeli- tai suklaapaloja, joita on hauska askarrella yhdessä koko perheen voimin. Jos vain kärsivällisyyttä ja tarkkuutta riittää, voit tehdä muitakin uskomattoman hyviä pikkuherkkuja vähistä aineksista. Makeat kuuluvat jouluun ehdottoman olennaisen osana, ja saat niistä myös herkullisen lahjan läheiselle!

Jouluna saa syödä herkkuja hyvällä omatunnolla!
Kuva: 
Thinkstock

KERMANEKUT (noin 15 kpl)
 
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 dl siirappia
(1 dl pähkinärouhetta tai korppujauhetta)
 
1. Valmista leivin- tai voipaperista pieniä, tiiviitä tötteröitä ja työnnä ne tukevasti pystyyn riisillä, jauhoilla tai sokerilla täytettyyn kattilaan.
 
2. Mittaa kerma, sokeri ja siirappi paksupohjaiseen, laakeaan kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi.

Alenna levyn lämpöä ja keitä nekkuseosta noin 30 minuuttia. Ota sitten hiukan seosta lusikankärkeen ja laske se kylmään veteen.

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Jos nekkuseos kovettuu ja sitkistyy, se on valmista. Ellei näin käy, jatka keittämistä edelleen.
 
3. Sekoita lopuksi joukkoon pähkinärouhe.
 
4. Jaa nekkuseos tötteröihin, työnnä niiden keskelle puutikut (esim. katkaistut bambutikut) ja jätä nekut jäähtymään.
 
HELPOT TRYFFELIT
 
1,5 dl kuohukermaa
25 g voita
2 levyä taloussuklaata (noin 350 g)
(1 rkl konjakkia, rommia tai punssia)
Pinnalle: 0,5–0,75 dl kaakaojauhetta
 
1. Kiehauta kerma ja voi laakeassa kattilassa.
 
2. Nosta kattila levyltä ja paloittele joukkoon suklaa. Sekoita, kunnes suklaa sulaa.
 
3. Lisää halutessasi alkoholi ja vatkaa suklaaseos kuohkeaksi sähkövatkaimella.
 
4. Nosta seoksesta leivinpaperille pellille pyöreitä nokareita ja jätä kylmään kovettumaan.
 
5. Pyöritä nokareet palloiksi kämmenten välissä ja kieritä kaakaojauheessa. Säilytä tryffelit kylmässä.
 
PIPARMINTTUSUKLAAT
 
250 g tomusokeria, tavallista tai mansikalla maustettua
n. 0,5 dl vettä
vajaa 1 tl väkiviinaetikkaa
10 tippaa piparminttuöljyä tai -esanssia (ns. piparminttuaromia)
Päälle: 100 g sulatettua tummaa suklaata
 
1. Kiehauta tomusokeri, vesi ja etikka.
 
2. Mausta seos piparmintulla.
 
3. Nosta seoksesta teelusikalla "nappeja" leivinpaperille pellille. Jätä napit huoneenlämpöön kovettumaan.
 
4. Sulata suklaa ja nosta siitä jokaisen napin päälle toinen pienempi nappi. Jäähdytä.
 
Ohjeet kirjasta Erinomaista! Kotitekoista! (Valitut Palat 2008)
 

Osallistu keskusteluun!