Previous slide
Next slide

Kuinka selvitä siitepölykaudesta

Siitepölykausi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samantha Rideout
Kutsuipa sitä sitten siitepölyallergiaksi, heinänuhaksi tai yliherkkyysnuhaksi, kyseessä ei ole vain pieni nuhanpoikanen.

Miljoonien ihmisten elämänlaatu heikkenee huomattavasti tiettyinä aikoina vuodesta. Aivastelu ja vuotava nenä ovat ehkä kaikista ilmeisimmät oireet, mutta siitepölyallergia voi aiheuttaa myös silmien kutinaa, kurkkukipua, yskää, päänsärkyä, väsymystä, ihottumaa ja hoitamattomana jopa astmakohtauksia. Vaikka siitepölyallergia alkaa yleensä lapsena, se voi kehittyä missä iässä tahansa. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että ilmastonmuutos voi tulevina vuosina aiheuttaa siitepölyn lisääntymistä ja siten pahentaa tätä kurjaa vaivaa, joten tässä muutamia selviytymiskeinoja.

Ensiksikin, seuraa paikallista siitepölytiedotetta ja suunnittele menosi sen mukaan. Yleensä ottaen paras aika uskaltautua ulkoilemaan on juuri sateen jälkeen, koska sadevesi vie ilmassa leijuvat hiukkaset mukanaan maahan. Jos sinun täytyy tehdä puutarhatöitä, pidä hengityssuojainta.

Toisekseen, tee kodistasi turvapaikka. Pidä ikkunoita kiinni niin paljon kuin mahdollista, kunnes siitepölykausi on ohi. Kausi etenee eri tavalla maan eri osissa, mutta yleisesti ottaen pahin aika puiden siitepölystä kärsiville on keväällä, heinäallergikoille kesä-heinäkuussa, ja pujon kukinnasta oirehtiville myöhäiskesästä alkusyksyyn. Ulkoilun jälkeen vaihda vaatteet ja käy suihkussa saadaksesi siitepöly pois iholtasi ja hiuksistasi. HEPA-suodatinten, jotka on suunniteltu suodattamaan suurin osa ilman hiukkasista, pitäisi napata ovelimmatkin allergeenit.

Siedätyshoito auttaa myös estämään uusien tai vakavampien allergioiden syntymistä

Jos allergeenien vältteleminen ei ole realistinen vaihtoehto, saatavilla on myös lääkkeitä. Antihistamiinit ovat itsehoitolääkkeitä, joita voi ottaa silloin, kun siitepölyä on paljon, jopa ennen kuin oireet edes alkavat. Kortikosteroidit, joihin vaaditaan resepti, ovat vieläkin tehokkaampia.

Yksi vaihtoehto on siedätyshoito, jossa pistoksilla, tableteilla tai tipoilla potilas altistetaan allergeenille koko ajan suurenevilla annoksilla. Siedätyshoito vaatii säännöllisiä lääkärikäyntejä kuukausien tai jopa vuosien ajan, mutta ”hoidon tuomat hyödyt säilyvät vuosia sen lopettamisen jälkeen”, selittää tohtori Oliver Pfaar, Euroopan allergologian ja kliinisen immunologian akatemian immuuniterapian työryhmän puheenjohtaja. Siedätyshoito auttaa myös estämään uusien tai vakavampien allergioiden syntymistä, sillä se taistelee oireiden perimmäistä syytä vastaan: potilaan immuunijärjestelmä pitää harmittomia hiukkasia vaarallisina hyökkääjinä, kertoo Pfaar.

Lue lisää
Kuusi yllättävää syytä kevätallergioihin
Kymmenen tapaa, joilla estää allergisia reaktioita
5 yksinkertaista vinkkiä immuunijärjestelmän vahvistamiseksi