Previous slide
Next slide

Kuuntele kehosi kelloa

kehon kello
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Christie Aschwanden
Linnut, mehiläiset ja jopa sinibakteerit ovat hakoja tietämään, paljonko kello on. Pelkästään sisäistä kelloaan kuuntelemalla linnut osaavat muuttaa ajoissa etelän lämpöön, mehiläiset huolehtia kukkien pölytyksestä ja bakteerit tehdä kaikkea sitä mitä bakteerit ikinä nyt sattuvat tekemäänkään.

Mikä yllättävintä, myös ihmiskeho seuraa ajan kulkua huolimatta siitä, sattuuko sen omistaja käyttämään rannekelloa vai ei. Verenpaine, liikunnan aikainen suorituskyky sekä aivastelu ja vinkuva hengitys ovat vain esimerkkejä ihmiskehossa tapahtuvista biologisista toiminnoista, jotka noudattavat omaa päivittäistä tai kausittaista rytmiään.

Kehon sisäisen kellon avulla jokainen voi helposti parantaa kehonsa ja mielensä hyvinvointia.  Opettele siis hyödyntämään kehosi luontaisia voimavaroja oikeaan aikaan ja voi paremmin jo tänään.

Paras hyöty terveydenhuollosta

Paikkauta hampaasi iltapäivällä

Puudutuksen vaikutusaika on pidempi iltapäivällä kuin aamulla. On tutkittu, että puudutusaine lidokaiini vaikuttaa viisi kertaa pidempään, kun se annetaan aikaisen aamun sijasta iltapäivän ensimmäisinä tunteina.

Mittaa verenpaine aamulla ja illalla

Nyrkkisäännön mukaan verenpaine vaihtelee päivän mittaa siten, että se on alhaisimmillaan nukkumaanmenoaikaan ja korkeimmillaan ihmisen herätessä aamulla. Tätä mieltä on vuorokausirytmin vaihteluun erikoistunut biologi ja filosofian tohtori J. David Glass Kentin osavaltionyliopistosta. Toisinaan potilas seuraa verenpainettaan kotona, minkä perusteella selvitetään verenpainelääkityksen tarve. Tällaisissa tilanteissa verenpaineen mittaaminen vain kerran päivässä voi johtaa virheellisiin tuloksiin. ”Jos potilas mittaa verenpaineensa itse, paras aika sille on aamuisin ja iltaisin”, Glass kertoo. ”Kannattaa myös huolehtia, että verenpaine tulee mitatuksi joka päivä samaan aikaan eikä miten sattuu.” Glassin mukaan sekä aamuin että illoin otettavilla mittauksilla voi olla ratkaiseva vaikutus, kun lääkäri päättää, kirjoittaako hän potilaalle verenpainelääkitysreseptin vai kehottaako tätä vain liikkumaan säännöllisesti ja syömään terveellisesti.

Eroon vararenkaasta

Punnitse itsesi perjantaisin ja maanantaisin

Asiantuntijat ovat jo kauan olleet sitä mieltä, että painonsa kanssa kamppailevien tulisi nousta vaa’alle vähintään kerran viikossa. Näin tekee suurin osa ihmisistä, jotka ovat onnistuneet pudottamaan painostaan vähintään 15 kiloa ja pitämään kilot poissa yli vuoden ajan. Washingtonin yliopiston lääketieteen laitoksella vastikään tehty tutkimus lisää pökköä pesään. Tutkimuksessa kävi ilmi, että laihduttajilla on tapana lipsua ruokavaliostaan viikonloppuisin, mutta tutkimuksen kirjoittajan filosofian tohtori Susan Racetten mukaan perjantaisin mitattu paino saattaa toimia positiivisena kannustimena ja hillitä houkutusta ylensyömiseen – etenkin jos painon mittaa aamulla, jolloin se on alimmillaan. ”Ja vaikka viikonloppuna olisikin tullut herkuteltua vähän liikaa, uuden lukeman mittaaminen maanantaina voi auttaa laihduttajaa palaamaan ruotuun nopeasti”, Racette toteaa.

Syö päivällinen ajoissa

Tuoreet tutkimukset tukevat perinteistä käsitystä siitä, että syöpöttely iltaisin ja keskellä yötä nostaa herkästi painoa. Eräässä tutkimuksessa ryhmälle hiiriä annettiin ruokaa niiden normaaliin valveillaoloaikaan, kun taas toinen ryhmä ruokittiin aikaan, jolloin hiiret yleensä nukkuvat. ”Väärään” aikaan syöneiden hiirten paino nousi yli kaksi kertaa enemmän kuin normaalia päivärytmiä noudattaneiden hiirten. ”Jos tuntuu, ettei paino kaikista konsteista huolimatta laske, kannattaa syödä päivällinen tuntia totuttua aikaisemmin”, kehottaa tutkimuksen johtava kirjoittaja Deanna Arble Northwesternin yliopistosta. ”Ei siitä ainakaan haittaa ole – päinvastoin.”

Harrasta liikuntaa iltaisin

Tehokkain tapa päästä nopeasti rantakuntoon on urheilla alkuillasta, kertoo The College of William & Mary -yliopistossa tehty tutkimus. Filosofian tohtori ja liikuntafysiologi Michael Deschenesin mukaan kehon suorituskyky ja kestävyys ovat noin viisi prosenttia korkeammalla tasolla iltaneljän ja iltakahdeksan välillä verrattuna siihen jos treeni sijoittuisi aamuun. Alkuillasta keholta voi siis vaatia enemmän, minkä lisäksi päivän aikana lämmenneet lihakset pienentävät loukkaantumisriskiä.

Tie terveempään sydämeen

Syö ehkäisevät lääkkeet illalla

Tutkijoiden mukaan päivittäisen aspiriiniannoksen aiheuttama vatsahaavan riski pienenee, kun lääke otetaan illemmalla. On myös mahdollista, että iltaisin nautittuna lääke suojaa sydäntä paremmin. Syynä tähän on se, että muihin vuorokaudenaikoihin verrattuna sydänkohtauksen riski on lähes kolminkertainen aamukuuden ja puolenpäivän välillä. Aspiriini pienentää valtimotukosriskiä estämällä verihiutaleita kokkaroitumasta. Yksi ainut tabletti riittää huolehtimaan verihiutaleesta koko sen kymmenen päivää kestävän elinkaaren ajan, mutta uusia verihiutaleita syntyy koko ajan. Aspiriinin ottaminen illalla varmistaa sen, että keholla on runsaasti lääkettä käytössään sen puolustautuessa uusia verihiutaleita vastaan riskialtteina aamun tunteina.

Nuku tunti ylimääräistä seuraavan kesäaikaan siirtymisen yhteydessä

Varma merkki kevään tulosta on kesäaikaan siirtyminen ja sen tuoma lisätunti auringonvaloa. Sydän saattaa kuitenkin joutua tämän ilon maksumieheksi. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan sydänkohtauksia esiintyy väestössä viisi prosenttia tavallista enemmän kesäaikaan siirtymisen jälkeisellä viikolla. Tilastollinen piikki selittynee lyhyemmillä yöunilla ja kehon rytmin häiriintymisellä. On siis suositeltavaa, että kun kelloja seuraavan kerran siirretään kesää kohti, itse kukin menee ajoissa nukkumaan.

Aivastelu ja vinkuva hengitys kuriin

Käy astmatestissä aamulla

Hengitystiet ahtautuvat ja tulehtuvat luonnostaan yöllä kello kahden ja viiden välillä, jolloin astmakohtaus myös todennäköisimmin iskee. ”Lääkäriin kannattaa mennä heti aamusta, koska tällöin taudin varmentavat testitulokset vastaavat parhaiten potilaan oloa silloin kun se on huonoimmillaan”, kertoo lääketieteellisen tekniikan professori ja filosofian tohtori Michael Smolensky Teksasin yliopistosta. Lääkäriltä saa myös tarvittaessa kotiin PEF-mittarin, jota potilas voi itse käyttää oireiden ollessa pahimmillaan. Naiset saavat helposti astmakohtauksen kuukautisia edeltävinä päivinä, joten tuolloin on hyvä aika seurata oireiden kehittymistä ja pitää lääkkeet lähettyvillä.

Syö allergialääkkeet illalla

Siitepölyallergiasta aiheutuvat oireet kuten vuotava nenä, karhea kurkku ja aivastelu esiintyvät runsaimmillaan aamusta.”Suurinta osaa ihmisistä auttaa, kun he nauttivat lääkkeensä juuri ennen nukkumaanmenoa”, toteaa lääketieteen tohtori Richard Martin denveriläiseltä National Jewish Health -tutkimuslaitokselta.

Liiku iltaisin

Sen lisäksi että allergian aiheuttama kutina ja aivastelu ovat runsaimmillaan aamusta, monet puut levittävät siitepölynsä heti aamun sarastaessa ja ilman siitepölypitoisuudet ovat korkeimmillaan joko aamulla tai iltapäivästä. Näin ollen allergikkojen kannattaa suosia ulkoilua iltaisin.

Jätä jääkaappi rauhaan kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa

Refluksitaudista kärsivillä ihmisillä vatsahapot nousevat usein takaisin ruokatorveen. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa aiheuttaa tai pahentaa astmaa, vaikka henkilöllä ei olisikaan närästysoireita. Syömisen lopettaminen jokunen tunti ennen sänkyyn menoa saattaa olla avuksi.

Kohti virkeämpää ja energisempää oloa

Syö aamupala ikkunan ääressä

Altistuminen kirkkaalle aamuauringolle auttaa kehon sisäistä kelloa mukautumaan sitä ympäröivään maailmaan. Keho on valmis päivän haasteisiin ja unenlaatu paranee.

Ota nokoset aikaisin iltapäivästä

Lounaan jälkeinen unelias olo ei välttämättä johdu liiasta ruoan määrästä. Vireystilassa tapahtuu biologinen notkahdus aikaisin iltapäivästä, ja silloin onkin mainio aika ottaa pienet nokkaunet. ”Tee- tai kahvikupillisen nauttiminen ennen pitkälleen menoa voi jopa saada olon tuntumaan pirteämmältä”, kertoo vuorokausirytmin vaihteluun erikoistunut biologi ja filosofian tohtori Jamie Zeitzer Stanfordin yliopistosta. Piristävän juoman nauttiminen ennen nukkumista voi kuulostaa järjenvastaiselta, mutta tosiasiassa kofeiinin virkistävä vaikutus alkaa vasta 45 minuutin kuluttua sen nauttimisesta. Unettomuuteen taipuvaisten ihmisten kannattaa kuitenkin jättää päiväunet väliin kello viiden jälkeen.

Saavu uudelle aikavyöhykkeelle aamulla

Zeitzerin mukaan aamuauringon säteiden osuminen itään lentävän matkalaisen kasvoille matkakohteen lentokentällä voi auttaa kehon sisäistä kelloa sopeutumaan uuteen aikaan. Länteen päin matkustavien kannattaa sen sijaan saapua perille illalla. Lännestä itään matkustavia Zeitzer neuvoo hakeutumaan kirkkaaseen valoon heti heräämisen jälkeen useana aamuna ennen varsinaista matkustuspäivää. Tämä auttaa kehon sisäistä kelloa nytkähtämään vähitellen eteenpäin ja lieventää aikaerorasitusta. Jos matka sen sijaan suuntautuu länteen, keho tulee altistaa kirkkaalle valolle iltaisin, jotta kehon sisäinen kello siirtää nukkumaanmenoaikaa myöhemmäksi. ”Olipa matkakohde sitten lännessä tai idässä, uudella aikavyöhykkeellä kannattaa ensimmäisenä iltana ennen nukkumaanmenoa nauttia 3 milligramman annos melatoniinia”, kehottaa tutkija J. David Glass. ”Se auttaa nukahtamaan ja helpottaa sisäisen kellon sopeutumista uuteen aikaan.”

***

Hanki lääkkeesi oikeaan aikaan

Toisinaan ajoituksella ei ole mitään tekemistä biorytmin kanssa, mutta sillä voi siitä huolimatta olla merkittäviä terveydellisiä vaikutuksia. Kalifornian yliopistossa vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että väärän lääkityksen aiheuttamat kuolemantapaukset lisääntyivät neljänneksellä aina kuukauden ensimmäisten päivien aikana. Tilastolliset piikit ovat mahdollisesti selitettävissä sillä, että Yhdysvalloissa avustukset maksetaan ihmisille kuun alussa, mikä näkyy myös apteekkien asiakasmäärissä ja farmaseuttien työtaakassa. Kannattaa siis aina varmistaa, että apteekista on annettu oikeaa lääkettä oikean vahvuisena.

Lue lisää
Vauhtia menoon! 17 helppoa kikkaa energian lisäämiseksi

7 tapaa saada paremmat yöunet

Niin kuin lääkäri määrää