Previous slide
Next slide

6 asiaa, joita ei koskaan kannata tehdä Facebookissa (ja 6 asiaa, jotka kannattaa)

Facebook
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Editors of Best Health
Tunnetko sosiaalisen median kirjoittamattomat säännöt? Pyysimme erästä asiantuntijaa kertomaan, miten selviät Facebookissa niin huomionkipeistä ystävistä kuin noloista ylijakajistakin.

”Ihmiset ovat Facebookissa paljon uskaliaampia kuin arkielämässään,” sanoo Wendy Mencel, joka johtaa Canadian School of Protocol and Etiquette -koulua. ”He eivät aina tajua, miten eri tavalla heidän tekstinsä voidaan somessa tulkita, tai muista, että heidän sanansa saattavat loukata ihmisiä. Sosiaalinen media tekee meistä alttiimpia muiden katseille. Siksi meidän täytyy olla tietoisia siitä, millaisia viestejä muiden kanssa jaamme.”

Seuraa asiantuntijamme vinkkejä, ja muuta omat Facebook-mokasi paremmiksi some-kohtaamisiksi.

Älä ikinä saarnaa

Sosiaalinen media ei ehkä vielä ole kaikkein paras foorumi kiistanalaisille aiheille,” Sanoo torontolainen etikettiasiantuntija Louise Fox.

”Poliittiset asiat voivat aiheuttaa mielipahaa, ja sosiaalisessa mediassa asiat näyttävät usein mustavalkoisilta, koska viestejä ei voi tulkita ilmeiden ja äänensävyjen avulla.” Jos haluat todella jakaa uskonnolliset tai poliittiset näkemyksesi muiden kanssa, ole varovainen tai saatat pudota pois useammaltakin ”kaverilistalta”.

Niin suunnittelee toimivansa Cathy, 50-vuotias yliopisto-opettaja Halifaxista, jonka lukioaikainen ystävä lähetti hänelle vastikään ystäväpyynnön. ”Mies jakaa poliittisia raivopuheitaan kaksi tai kolme kertaa päivässä, ja olen tajunnut melko nopeasti, etten yhdy hänen näkemyksiinsä,” Cathy kertoo. ”Kun jaoin linkin erääseen uutistekstiin, hän otti siihen kantaa 500 sanan pituisella vastauksella. Ikään kuin hän olisi koputtanut ovelleni ja ryhtynyt saarnaamaan minulle viisi minuuttia myöhemmin.” 

Älä ikinä mene henkilökohtaisuuksiin

Jos päätät jakaa somessa sairautesi sotkuisia yksityiskohtia tai kuvia humalaiselta ravintolaillalta, joudut ehkä kohtaamaan pysyviä seurauksia – varsinkin, kun Facebook-verkostoihimme kuuluu usein myös työtovereitamme. Niin tapahtui Ontarion Oakvillessa asuvalle 44-vuotiaalle markkinointipäällikkö Simonelle, kun hän hyväksyi kaveripyynnön tavarantoimittajalta, jonka kanssa oli tekemisissä säännöllisesti.

”Hän kirjoitti ällöttäviä kommentteja ja jakoi linkkejä pornokuviin,” hän muistaa. ”Poistin hänet kavereistani, mutta hänen varomattomat viestinsä maksoivat hänelle myös asiakkaan.”

Nuoremmat sukupolvet, jotka ovat varttuneet sosiaalisen median parissa, saattavat herkemmin jakaa liikaa ja aliarvioida sen seuraukset – että tulevat työnantajat hakevat heistä tietoa myös internetistä. ”Vaikka yksityisyysasetuksesi rajaisivat päivityksesi vain ystäviesi nähtäviksi, yhdellä heistä voi olla julkinen sivu, jonka kautta koko maailma saattaa nähdä myös sinun viestisi,” Mencel muistuttaa. Joissain tapauksissa se voi vaikuttaa jopa siihen, kenelle työpaikka annetaan.

Älä ikinä kritisoi ’kavereitasi’ julkisesti

Ajattele kahdesti ennen kuin ryhdyt kritisoimaan ystäväsi kasvatustyyliä tai tiuskimaan sisaruksellesi Facebookissa. ”Kepeä kiusoittelu toisilleen tuttujen ja toisensa hyvin tuntevien ihmisten välillä voi olla hyväksyttävää,” Fox sanoo. ”Mutta ilkeily tai hiustenhalkominen muiden kanssa ei ole koskaan sopivaa, sillä joku voi loukkaantua siitä syvästi. Muista, että voit kommunikoida ajatuksesi paljon rakentavammin kahden kesken.”

Älä ikinä kalastele asiakkaita

Sophie, 30-vuotias ovenvartija Calgarysta, poisti ystävistään henkilön, joka pommitti häntä viesteillä myymistään terveystuotteista. ”Hän täytti uutisvirtani julkaisuillaan. Sain ilmoituksia viesteistä, jotka olivat vain hänen yrityksensä mainoksia. Se oli todella turhauttavaa.”

Moisella käytöksellä voit saada karkotuksen ihmisten kaverilistoilta, kertoo sosiaalista toimintaa analysoiva NM Incite. ”Hän yritti myydä minulle jotain” oli kolmanneksi yleisin syy kaverien poistamiseen (sitä edelsivät ”loukkaavat kommentit” ja ”en tunne häntä kovin hyvin”). Jos yrität kaupitella tuotteitasi Facebook-verkostollesi, käytät ystävyyttänne hyväksesi. Luo yrityksellesi oma Facebook-sivu. Niin ihmisillä voivat joko seurata tai olla seuraamatta sitä, sanoo Mencel.

Älä yritä aina panna paremmaksi

Useimmat ihmiset haluavat näyttäytyä Facebookissa myönteisessä valossa, eikä siinä ole mitään vikaa. Se on kuin 2000-luvun oma leikekirja. ”Facebookissa voi korostaa vahvuuksiaan ja elämänsä myönteisiä tapahtumia,” sanoo Calgaryssa asuva psykologi Phoenix Deerhawke.

Mutta jos näet ystäviesi sivuilla näkyy vain pirteitä julkaisuja ja onnellisia kuvia, voit tuntea oman elämäsi kalpenevan niiden rinnalla. Ilmiölle on annettu nimi ”fakebooking” ja sillä voi olla äärimmäisen kielteisiä vaikutuksia. Vuonna 2012 Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa todettiin, että eniten Facebookia käyttävät opiskelijat uskoivat ystäviensä, ”jopa niiden, joita eivät tunteneet henkilökohtaisesti”, olevan onnellisempia ja elävän parempaa elämää.

Jos Facebookin selaaminen tekee sinut alakuloiseksi, saatat tarvita näkökulman muutosta: ”Facebook on eräänlainen leffatraileri,” kuvailee Deerhawke. ”Näemme vain kaikkein parhaat palat: emme koko tarinaa, sen loppuratkaisua tai pilalle menneitä ottoja. Jos masennut säännöllisesti tutkiessasi ystäviesi Facebook-sivuja, pidä mielessäsi, että he eivät luultavasti jaa siellä epämiellyttäviä kokemuksiaan,” Deerhawke muistuttaa. Kukapa haluaisi muistaa huonoimpia päiviään tai napata silloin itsestään selfietä.

Älä ikinä kerjää huomiota

Olemme kaikki nähneet niitä salaperäisiä viestejä, joiden on tarkoitus kerätä huolestuneita kysymyksiä tai myötätuntoa, kuten ”Tämä on elämäni pahin päivä” tai ”En voi uskoa, että minulle kävi näin”. Voit saada niillä toivotun vastauksen joiltakin kavereiltasi, mutta muut näkevät ne säälittävinä yrityksinä kerjätä huomiota.

”Käytä sosiaalista älyäsi, kun aiot julkaista jonkin viestin, ja kysy, minkä vuoksi haluat saada sen ihmisten silmien eteen,” sanoo Fox. ”Aiotko julkaista jotain, jonka tosiaan haluat jakaa ystäviesi kanssa, vai teetkö sen vain saadaksesi kohteliaisuuksia tuoreimmasta selfiestäsi?”

Jos syy on jälkimmäinen, kannattaa Facebook sulkea suosiolla.

Tee aina ”kasvokkain”-koe

Ihmiset sanovat ja tekevät Facebookissa asioita, joita he eivät koskaan tekisi tosielämässä. Et luultavasi lähettäisi kavereillesi viestejä rukousketjuista, välittäisi eteenpäin kammottavia linkkejä tai julkaisisi herjaavia poliittisia kannanottoja.

”Yksin tietokoneen ääressä istuessa voi helposti unohtaa puhuvansa suurelle ihmisjoukolle,” sanoo Deerhawke. ”Kun ei ole kasvokkain muiden kanssa, fyysinen etäisyys antaa rohkeutta sanoa asioita, joita tosimaailmassa ei koskaan päästäisi suustaan.

” Ennen kuin julkaiset viestisi, kysy itseltäsi, voisitko sanoa saman ystävällesi kahvilanpöydässä, kehottaa Mencel. ”Jos et sanoisi asiaa toiselle kasvokkain, älä myöskään julkaise sitä.”

Pidä aina kaverisi järjestyksessä Facebookin työkaluilla

Kanadalaisilla Facebook-käyttäjillä on keskimäärin 190 ystävää, joten sinunkin ystäviesi joukossa on todennäköisesti muutama, joita et tunne tai joista et piittaa. Voi kuitenkin olla hankalaa kieltäytyä pomonsa lähettämästä kaveripyynnöstä, ja saatat loukata jotakuta, kun he tajuavat sinun poistaneen hänet ystävistään. ”Nuo ystävät kuuluvat rajoitetulle listallesi,” sanoo Vancouverissa asuva sosiaalisen median asiantuntija Alexandra Samuel. ”Silloin he näkevät vain sisällön, jonka julkaiset kaikille, mutta eivät viestejä, jotka jaat vain ystäviesi kanssa. Niin he eivät myöskään tajua jäävänsä jostain paitsi.”

Luo rajoitettu listasi klikkaamalla sinisen Facebook-palkin oikeassa yläkulmassa olevaa alaspäin osoittavaa nuolta. Valitse Asetukset, sitten Kaverilistat ja Estäminen. Valikossa ylimpänä on Rajoitettu lista. Kun valitset Muokkaa listaa, voit lisätä siihen haluamasi nimet.

Jos jonkun ystäväsi julkaisut eivät kiinnosta sinua, tai ne ärsyttävät sinua jatkuvasti, mutta et halua poistaa häntä kaverilistaltasi, eikä sinua haittaa, että hän näkee päivityksesi, voit lakata seuraamasta häntä. Klikkaa hänen viestinsä oikeassa yläkulmassa olevaa pientä valikkoa ja valitse sieltä Älä seuraa henkilöä.

Pidä aina kerskailusi aisoissa

Useimmat ystäväsi eivät varmasti jaksa lukea loputtomasti julkaisuja, joissa kertaat omia saavutuksiasi. ”Serkkuni julkaisee viestin jokaisesta kympistä, jonka hänen lapsensa saa koulussa, eikä koskaan lakkaa puhumasta upeista designer-vaatteistaan tai uskomattomista lomamatkoistaan,” sanoo Torontossa asuva 43-vuotias Jane, jolla on kaksi lasta. ”Hän julkaisee elämästään vain parhaat palat, mikä saa sen näyttämään täydelliseltä. Mutta minä tiedän ettei se ole sitä! Hän on serkkuni, joten en voi poistaa häntä kavereistani, mutta olen lakannut seuraamasta häntä.”

Kerskailu ja teennäiset selfiet saattavat herättää epäilyksiä siitä, ovatko jotkut Facebook-ystäväsi narsisteja, ja joissakin tutkimuksissa on todettu, että epäilyksesi voivat olla totta.  Deerhawke kuitenkin uskoo, että itsekeskeisiltä vaikuttavat ystävät voivat todellisuudessa olla vain yksinäisiä. ”Kun kuljet maailmassa yksin, on helppoa napata kännykällä selfie tai kuva hienosta ruoka-annoksesta,” hän sanoo. ”Kun julkaiset sen ja ihmiset ’tykkäävät’ siitä, sinusta tuntuu siltä kuin he olisivat vieressäsi. Niin Facebook luo yhteisön tuntua.”

Järjestä aina ystäväsi mielenkiinnon kohteiden mukaan

Jos et halua pitkästyttää ystäviäsi julkaisemalla viikottaisia päivityksiä poikasi jalkapallo-otteluista tai, mikä vielä pahempaa, pitkästyä itse ystäväsi päivittäin julkaisemista hassuista kissavideoista, järjestä kaverisi eri listoille. Voit vaikkapa luoda listan kaikkein parhaille ystävillesi, joiden kanssa olet tekemisissä eniten, ja toisen listan ystäville, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita, kuten koirat tai ruoka.

”Vanhemmille suosittelen listaa ystävistä, joille he uskaltavat jakaa tunnistettavaa tietoa lapsistasi ja jotka ovat kiinnostuneita lasten puuhista,” sanoo Samuel. Listat tekevät Facebookin käyttämisestä myös nautittavampaa. Sinun ei tarvitse lukea koko uutisvirtaasi, vaan voit käydä läpi itse luomiesi ryhmien listat. Niin et jää paitsi päivityksistä, jotka sinua kiinnostavat eniten. Luo omia listoja valitsemalla kotisivultasi Kaverit ja sitten Luo lista.

Harkitse kaveripyyntösi tarkkaan

Työnantaja ei toimi reilusti lähettäessään Facebookissa kaveripyyntöjä työntekijöilleen. ”Se on epäasiallista, sillä työnantaja on valta-asemassa työntekijäänsä nähden,” huomauttaa Mencel. ”Jos haluat tietää työntekijästäsi enemmän, ota heihin yhteys LinkedInissä, joka on ammatillinen perustuva verkosto.”

Kun lapsesi kasvavat nuoriksi aikuisiksi, sinun kannattaa ehkä kieltäytyä heidän kaveripyynnöistään ja poistaa heidät verkostostasi – teidän molempien takia. Se oli oikea päätös Karenille, 55-vuotiaalle sairaanhoitajalle Nebraskan Monctonista.

”23-vuotias tyttäreni lähetti minulle kaveripyynnön, mutta nähdessäni hänen bilekuvansa ja kirosanoja vilisevät päivityksensä, aloin huolestua hänen puuhistaan,” hän kertoo. ”Poistettuani hänet kavereistani, suhteemme on voinut paljon paremmin.” Deerhawken mukaan Karen hoiti tilanteen esimerkillisesti. ”Kehityspsykologian näkökulmasta 18- tai 19-vuotiaan lapsen kuuluu itsenäistyä, ja he tekevät varmasti kaikenlaista tyhmää,” hän sanoo. ”Mutta sitä kaikkea ei tarvitse jakaa vanhempiensa kanssa.”
 

Kerro aina henkilökohtaiset uutisesi oikein

”Ihmiset käyttävät sosiaalista mediaa jakaakseen henkilökohtaisia lehdistötiedotteita,” sanoo Fox. Voit kyllä jakaa Facebookissa tiedon jonkin julkkiksen kuolemasta, mutta älä eroa siellä kumppanistasi tai kerro sukulaisillesi heidän läheisensä kuolemasta. ”Se on liian henkilökohtaista,” Fox selittää. ”Tunnepitoisissa tilanteissa asia kannattaa käydä läpi kasvokkain tai vaikkapa puhelimessa.”

*Nimet on muutettu

Lue lisää: 

9 virhettä, joilla sosiaalinen media voi vahingoittaa suhteitasi 

Älä koskaan googlaa näitä 9 asiaa 

Ammattilaisten vinkit: näin vältät kömmähdykset Facebookissa