Previous slide
Next slide

9 virhettä, joilla sosiaalinen media voi vahingoittaa suhteitasi

some_kuva
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Kaitlyn Chamberlin
Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat, LinkedIn… Nykyään yhteydessä voi pysyä lukemattomin tavoin, mutta älä anna online-elämäsi vaikuttaa tosielämääsi kielteisesti. Muista siis välttää seuraavat mokat.

Älä postaa ihmisten kuvia ilman lupaa

Ihmiset ovat äärimmäisen tarkkoja, mitä tulee kuvien jakamiseen sosiaalisessa mediassa. Et haluaisi, että ystäväsi tai sukulaisesi julkaisisivat sinusta kuvan ilman lupaasi, joten miksi tekisit niin heille? New Yorkissa toimiva terapeutti ja parisuhdeasiantuntija Rachel Sussman selittää, että vaikka kuvan julkaisu voi olla sinulle pikkujuttu, toinen osapuoli voi olla siitä eri mieltä. ”Pyydä lupa ennen kuin julkaiset,” hän sanoo, ja etenkin ennen kuin lisää tägejä. ”Niin et tule suututtaneeksi läheisiäsi.” 

Älä käytä sosiaalista mediaa vihaisena

Sosiaalista mediaa ei tule koskaan käyttää muiden kiusaamiseen, ja pisteliäiden tai ilkeiden kommenttien lähettäminen on täysin kiellettyä. Se on nimittäin loukkaavaa ja vetää likapyykkinne kaikkien ilmoille. Haluatko tosiaan, että koko maailma tietää kumppanisi pettäneen sinua? Sussman suosittelee, että sosiaalista mediaa käytetään vain myönteisten ajatusten levittämiseen. ”Minusta on mukavaa nähdä syntymäpäiväviestejä tai ihmisille tärkeitä artikkeleita,” hän sanoo. Jos olet vihainen ja tunnet kiusausta julkaista jotain, joka voi vaikuttaa ilkeältä, laske alas puhelimesi, tietokoneesi tai tablettisi, ja päästä höyryjä jollain muulla tavalla. 

Älä postaa äkkipikaisesti

Olet innostunut juhlistasi, mutta jos julkaiset iloisen selfien vieraistasi, saatat samalla loukata niitä ystäviä, joita et ollut tullut kutsuneeksi. Ja vaikka vanhojen opiskelukavereidesi mielestä voi olla hauskaa julkaista kuva sinusta tyhjentämässä oluttuoppia, tulevat työnantajasi eivät ehkä ole samaa mieltä. ”Muista aina, aina, aina olla tietoinen siitä, mitä julkaiset,” Sussman muistuttaa. ”Ennen vanhaan ihmiset kirjoittivat kirjeitä, jotka matkasivat määränpäihinsä kuukausien ajan. Heidän piti siis olla varmoja siitä, että heidän viestinsä oli ajattelevainen ja huolellisesti tarkistettu,” lisää kliinikko, tutkija, kirjailija ja ”A Psychological Approach to Couple Therapy” -ohjelman kehittäjä Stan Tatkin. ”Nyt ihmiset tekstaavat ja postaavat humalassa.” Kun viestisi on kerran julkaistu, sitä ei voi enää perua. Muista siis pohtia, voiko viestisi vaikuttaa sinun tai jonkun muun elämään kielteisesti ennen kuin painat ”julkaise.”

Älä luule sosiaalista mediaa aidoksi yhteydenpidoksi

Keskustelu jonkun kanssa sosiaalisen median kautta ei ole sama kuin keskustelu kasvokkain tai edes puhelimessa. ”Silmämme on ohjelmoitu katsomaan toisen ihmisen silmiin,” sanoo Keith Miller, pariterapeutti ja teoksen Love Under Repair: How to Save Your Marriage and Survive Couples Therapy kirjoittaja. ”Ensimmäinen asia, joka vauvan aivot on suunniteltu tekemään, on etsiä jonkun silmät ja muodostaa yhteys.” Millerin mukaan kasvokkain muodostettu yhteys ihmisten välillä on paljon suotuisampaa kuin vaikkapa Instagramin tai Twitterin kautta käyty keskustelu. Ja kyllä, sosiaalisen median kautta voi aloittaa parisuhteen, mutta jossain vaiheessa kuka tahansa haluaa ja jopa tarvitsee fyysistä kontaktia toiseen ihmiseen. Tietokoneen välityksellä ei nimittäin voi olla käsikkäin. ”Meidän on vaikea huomata, miten suuri vaikutus sosiaalisella medialla meihin on,” Miller sanoo. ”Mutta se on virtuaalinen yhteys, joka ei ole aito.” Sosiaalinen media on tehnyt maailmastamme monin tavoin paremman paikan, mutta tarvitsemme silti ihmisen kosketusta.

Huomaa, miten sosiaalinen media vaikuttaa sinuun

Tiedätkö, miten sosiaalinen media vaikuttaa mielialaasi? Tai miksi edes käytät sitä? Nämä kysymykset ovat tärkeitä etenkin, kun sosiaalisessa mediassa on niin helppoa tuhlata aikaansa: puoli tuntia venyy nopeasti tunniksi, ja yhtäkkiä huomaat selanneesi Instagramia iltamyöhään asti. ”Yleensä ihmiset eivät kysy itseltään, ’Teenkö tätä liian paljon?’” Miller huomauttaa. Hän ehdottaa kaikille säännöllisiä tarkistuksia, joiden avulla jokainen voi todeta, vaikuttaako sosiaalinen media hänen elämäänsa myönteisesti vai kielteisesti.

Älä pidä sosiaalista mediaa vain pahana

Liiallinen sosiaalisen median käyttö voi johtaa epäterveeseen riippuvuuteen, mutta sosiaalisen median kaihtaminen, pelkääminen tai pitäminen puhtaasti pahana asiana on myös epätervettä. ”Suhteissa voi ilmetä ongelmia, jos toinen osapuoli pelkää sosiaalista mediaa ja alkaa vartioida sen käyttöä,” Miller sanoo. ”Se on todellinen ongelma ja voi vahingoittaa suhdetta yhtä paljon kuin yletön sosiaalisen median käyttö.” Kaikkea tulee elämässä kuluttaa kohtuudella ja se pätee myös sosiaaliseen mediaan.

Älä jaa liikaa tietoa

Sosiaalinen media on julkista. Se ei ole salainen paikka tai päiväkirja, joten älä jaa yksityisiä tietojasi maailman kanssa. Kaikki asiantuntijamme ovat samaa mieltä siitä, että sinun ja kumppanisi, ystäväsi sekä perheesi tulee harkita tarkkaan, mitä voi pitää liiallisena tiedonjakamisena. Tri Tatkin varoittaa erityisesti siitä, miten helposti läheisiään voi loukata jakamalla heistä liikaa tietoa. Esimerkkeinään hän käyttää sitä, miten ihmiset ”tviittaavat tai kirjoittavat Facebookiin asioita, jotka ovat kahdenkeskisiä, Facebookiin kirjoitetaan näkyviä viestejä muista ihmisistä eri vanhempien välillä, ja pidetään yhteyttä entisiin kumppaneihin.” Jokainen suhde on erilainen, joten keskustele läheistesi kanssa ennen kuin jaat tietoa, joka voi olla liikaa. Ylijakaminen on yksi monista tavoista, joilla luottamuksen voi tuhota parisuhteessa.

Älä valehtele

Valehteleminen on aina ongelmallista, mutta jos venytät totuutta sosiaalisessa mediassa, jäät siitä todennäköisesti kiinni. Älä esimerkiksi kerro jollekin, että olet jossain, ja näytä sitten viesteissäsi, että oletkin jossain muualla. Ihmiset huomaavat kyllä. 

Älä jaa uutisia liian varhain

Saitko uuden työpaikan? Ostitko uuden auton? Oletko raskaana? Menossa uusiin naimisiin? Vai oletko ehkä päättänyt muuttaa? Ennen kuin ryhdyt tviittaamaan tai julkaisemaan uutisiasi koko maailmalle, jaa ne ensin läheistesi kanssa. ”Siihen liittyy tiettyä petosta, jos ihmisillä on väärä asenne,” tri Tatkin sanoo. ”Rakkauteen perustuva suhde liittyy ennen kaikkea turvallisuuteen,” ja oikeus kuulla läheistensä uutiset ensimmäisten joukossa on tärkeä osa sitä. Sinun pitäisi ensin haluta puhua läheisillesi, kun elämässäsi tapahtuu jotain. Jos sitä paitsi suuntaat ensin sosiaaliseen mediaan, miten suhteesi perheeseesi, kumppaneihisi ja ystäväsi oikeastaan eroavat toisistaan? 

Lue lisää: 

15 asiaa, joita ei kannata sanoa tekstiviestissä tai sähköpostissa

Älä koskaan googlaa näitä 9 asiaa

Vihdoinkin kattava lista siitä, mitä F1-F12 -näppäimet tekevät