Previous slide
Next slide

13 asiaa, joita ei koskaan pitäisi tehdä nurmikolle

nurmikko
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jenny Stanley
Oli sitten viherpeukalo tai ei, ihanan, paljaita jalkoja hivelevän takapihan ylläpitäminen on helppoa. Vältä ensi alkuun seuraavat mokat.

Älä siivoa ruohon leikkuujätettä

Leikkuujätteen jättäminen nurmikolle leikkuun jälkeen voi aiheuttaa ongelmia kuolleen kasvustokerroksen kanssa, eikö? Ei! Se on tarua. Ruohosilppu voi itse asiassa parantaa nurmikon yleisterveyttä. Ja ruohonleikkuu ei ole niin työlästä, kun silppua ei kerää.

Älä jätä ilmastamista tekemättä

On nurmikko sitten kylvetty siemenistä tai tehty siirtonurmesta, useimmiten nurmikot istutetaan melko niukan multakerroksen päälle. Ajan myötä ruohonleikkurit, lemmikit ja jalkapallopelit tiivistävät maaperää, minkä vuoksi ilman, veden ja tärkeiden ravintoaineiden on vaikea tunkeutua ruohonjuuriin asti. Haasteena on palauttaa maaperään tila, joka hoitaa nurmikkoa. Vuokraa nurmikon ilmaaja maaperän väljentämiseen ja ilmastamiseen. Ilmaajia saa myös rautakaupoista.

Älä käytä tylsää leikkurinterää

Tylsät leikkurinterät repivät ruohonkorsia sen sijaan, että leikkaisivat ne siististi, ja se rasittaa kasvia. Tylsällä terällä leikatun nurmikon tunnistaa aina siitä, että se näyttää päältä ruskealta. Mene kontillesi ja näet vauriot itse. Teroita leikkurinterät joka kesä, jotta nurmi pysyy hyvässä kunnossa.

Älä kastele joka päivä

Tiesitko, että nurmikko voi itse asiassa tulla riippuvaiseksi kastelusta, jos se saa liikaa vettä? Sen sijaan että kastelisit nurmikkoa vartin verran joka päivä, valitse yksi päivä viikossa, jolloin kastelet nurmea tunnin ajan. Nurmikko kastuu syvältä, ja se voi paremmin ja on kestävämpi kuivuutta vastaan.

Muista poistaa kuollut kasvusto

Maaperän pintakerrokseen kertyy ajan mittaan hitaasti maatuva kasvijätekerros ruohonkorsista, juurista, leikkuujätteestä ja muusta jätteestä. Kuollut kasvusto voi kasaantua nurmikkoon ja tukehduttaa sen kuoliaaksi. Kuollutta kasvustoa kertyy liikaa yleensä sellaiseen nurmikkoon, jota on lannoitettu tai kasteltu liikaa ja jota ei ole koskaan ilmastettu. Parin sentin kasvijätekerros rajoittaa veden ja ravinteiden imeytymistä maaperään (mieti vaikka heinäkattoja) ja voi hautoa tautieliöitä, mikä voi lisätä tarvetta käyttää hyönteismyrkkyä. Tee nurmikkoon viilto. Jos kuollutta kasvustoa on yli pari senttiä, ryhdy toimiin.

Älä luovuta varjopaikkojen suhteen

Nurmikon kasvattaminen varjostavien puiden alle ei ole helppoa, mutta menestyä voi valitsemalla omalle kasvuvyöhykkeelle ja varjoon sopivia lajikkeita ja istutustapoja. Viileiden kausien alueilla pääsee parempiin tuloksiin käyttämällä mieluummin siemeniä kuin turvetta. Turve kasvaa avoimilla niityillä olosuhteissa, joilla auringosta nauttivat ruohot viihtyvät. Valitse puna- tai ruokonataa Pohjolan varjoisille alueille. Puutarhakeskuksista saa varjoisille alueille tarkoitettuja nurmikonsiemensekoituksia. Myöhäinen kesä tai keskikevät ovat parhaita aikoja varjoisten ja viileiden alueiden nurmikon istutukseen.

Leikkaa nurmikko tarpeeksi usein

Jos palaat lomalta ja huomaat, ettei naapurin penska olekaan ajanut nurmikkoasi, älä yritä ajaa sitä siistiksi kerralla. Lyhennä ruohon pituutta vähän ja odota pari päivää ja aja nurmikko sitten uudestaan. Näin nurmikko rasittuu vähemmän. Jopa kolme leikkuukertaa voi olla tarpeen riippuen ruohon pituudesta.

Älä unohda kylvää uudelleen

Keskikokoisen nurmikon uudelleenkylvämisen saa tehtyä viikonlopun aikana, kun raahaat kotiin moottorikäyttöisen vuokralaitteen. Kun työ on tehty, valmistaudu pitämään maaperä kosteana kastelemalla nurmea päivittäin ensimmäisen kuukauden ajan.

Älä leikkaa ruohoa liian lyhyeksi

Jokaisella ruoholajikkeella on optimaalinen leikkauspituus, ja on aina parempi pitää nurmikko hieman tätä pituutta korkeampana. Tässä on siihen muutama syy: Ruohonkorsi on kasvin ravinnontuottaja. Lyhyet ruohonkorret eivät yksinkertaisesti voi tuottaa yhtä paljon ravintoa kuin pitkät korret. Lisäksi pitkät ruohonkorret varjostavat ja viilentävät maaperää. Tämä tarkoittaa sitä, että rikkaruohon siemenet eivät pääse itämään niin hyvin, eikä nurmikkoa tarvitse kastella yhtä usein, koska vesi ei haihdu yhtä nopeasti. Etkö ole varma ruoholajikkeestasi? Vie pieni näyte puutarhaakeskukseen tunnistettavaksi.

Älä leikkaa joka kerta samaan suuntaan

Leikkaa ruoho joka kerta eri suunnasta: edestä taakse, takaa eteen, vinosti ja niin edelleen. Jos ruohon ajaa täsmälleen samaan tapaan joka kerta, ruohonkorret kasvavat vinoon ja leikkurin pyöristä voi tulla pysyviä jälkiä nurmikkoon.

Älä leikkaa märkää ruohoa

Ruohon ajaminen märkänä voi johtaa siihen, että leikkurin pyöristä jää uria pihaan ja leikkuujäte jää valtaviksi tupoiksi ruoholle, jolloin alle jäävä nurmi voi tukahtua. Ja märkä ruoho kertyy leikkurin alaosaan tiheäksi matoksi, jota on kamala puhdistaa.

Älä lannoita liikaa

Jos ruoholannoitetta käyttää likkaa, etenkin hiekkaisella maaperällä, iso osa siitä suodattuu maaperän läpi ja päätyy kallisarvoiseen pohjaveteemme, järviin, jokiin ja kosteikoihin. Nurmiruohot tarvitsevat vain tietyn määrän ravintoa. Enemmän ei aina ole parempi.

Älä unohda lemmikkialueita

Koirien virtsa voi tehdä nurmikkoon halkaisijaltaan 10–20 senttimetriä olevan pyöreän läikän, jonka keskellä on kuollutta ruohoa ja sen ympärillä tummanvihreää ruohoa. Parhaiten ne ovat näkyvissä aikaisin keväällä, kun lepotilassa oleva ruoho alkaa jälleen vihertää. Ruoho täytyy istuttaa uudelleen: se ei palaudu itsellään. Mutta ensiksi syövyttävä virtsa täytyy laimentaa tai poistaa maaperästä. Kastele koko alue runsaalla vedellä.

Lue lisää: 

Puutarhanhoito – tärkeintä on luonnollisuus

6 tapaa, joilla saat ruusut kukoistamaan

13 helppoa keinoa päästä eroon muurahaisista