Previous slide
Next slide

Mikä on pitkäperjantai ja miksi sitä juhlistetaan?

pääsiäinen_pitkäperjantai
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Brooke Nelson
Jos et saanut kristillistä kasvatusta tai unohdit kuunnella pyhäkoulussa, tärkeitä juhlapäivään liittyviä yksityiskohtia on saattanut mennä sinulta ohi.

Jokainen kristitty tuntee tarinan: Jeesus Kristus kuoli ja nousi kuolleista sovittaakseen seuraajiensa synnit ja luvaten heille ikuisen elämän taivaassa. Kristityt tyypillisesti juhlistavat Jeesuksen ylösnousemusta keväisin pääsiäissunnuntaina. Pitkäperjantai kolme päivää ennen pääsiäistä ei kuitenkaan saa samaa määrää huomiota: Suomessa pitkäperjantai on virallinen pyhäpäivä, mutta Yhdysvalloissa vain 12 osavaltiota 50:stä pitää pitkäperjantaita virallisena juhlapyhänä, ja monet eivät tiedä, miksi päivää edes juhlistetaan. Mitä pitkäänperjantaihin siis kuuluu?

Pähkinänkuoressa pitkäperjantai on kristittyjen juhla, jonka tarkoitus on muistaa ja surra Jeesuksen kuolemaa. Raamatun kertomuksen mukaan pitkänäperjantaina uskonnolliset johtajat pidättivät Jeesuksen, koska hän väitti olevansa Jumalan poika ja juutalaisten kuningas. Johtajat tuomitsivat Jeesuksen opetustensa vuoksi ristiinnaulittavaksi, mikä oli siihen aikaan korkein mahdollinen rangaistus rikoksesta. Jeesusta hakattiin ja hänet pakotettiin kantamaan painava risti ilkkuvan väkijoukon läpi, ja lopulta hänet ristiinnaulittiin ranteista ja käsistä, ja hän riippui ristillä kuolemaansa saakka.

Juhlapyhällä on melko synkkä alkuperä, miksi onkin kummaa, että päivää kutsutaan englanniksi ”hyväksi perjantaiksi” (Good Friday). Oxfordin sanakirjan vastaava päätoimittaja Fiona MacPherson kuitenkin kertoo BBC:lle, että tässä kontekstissa se ”tarkoittaa päivää (tai joskus vuodenaikaa), jolloin vietetään uskonnollista juhlaa”. Toisin sanoen Oxfordin sanakirjan mukaan termi viittaa ”päivään tai kauteen, jota kirkko pitää pyhänä”. Lue lisää yllättäviä faktoja pitkäperjantaista.

Pitkäperjantai on siis synkkyyttä vaativa päivä. Kristityt juhlistavat aina pääsiäistä edeltävänä perjantaina vakavina tapaa, jolla Jeesus kärsi ja kuoli ihmisten syntien tähden. Toiset käyvät ehkä Jeesuksen tuskallista ristiinnaulitsemista käsittelevässä jumalanpalveluksessa, ja jotkut pidättäytyvät syömästä näyttääkseen murheensa. Cathcolic.orgin mukaan kirkot poistavat ylimääräiset koristukset alttareilta ja vaimentavat kirkonkellot surun merkiksi.

Kristityt siirtyvät pian jo iloisempiin juhliin: seuraavana sunnuntaina pääsiäistä – Jeesuksen ylösnousemuksen päivää – juhlistetaan iloisin lauluin ja perheen yhteisellä ajanvietolla.

Lue lisää:

9 pääsiäisperinteisiin liittyvää myyttiä ja legendaa
 
9 kiehtovaa pääsiäisperinnettä ympäri maailmaa

11 yllättävää faktaa pitkäperjantaista