Previous slide
Next slide

Tämän takia numero 13 aiheuttaa pelkoa

numero_13_artikkeli
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Meghan Jones
Numeron 13 huonolle maineelle on muutamiakin syitä.

On olemassa monia yleisiä pelkoja, joiden lähteen ymmärrämme hyvin, vaikka ne eivät olisikaan oman pelkomme kohde: hämähäkit, korkeat paikat, kammottavat klovnit. Ja sitten on numeron 13 pelko. Se on vain numero muiden joukossa, ja silti se on kauhuelokuvien aihe, joistakin rakennuksista puuttuu 13. kerros, ja monet pariskunnat välttävät naimisiinmenoa kuukauden 13. päivänä. Numeron 13 pelon varsinainen nimi on triskaidekafobia, ja vaikka se onkin fobiana harvinainen, noin 9-10% amerikkalaisista on ainakin vähän varuillaan numeron 13 suhteen.

Mikä sitten tekee tästä numerosta niin kauhistuttavan? No, laajalle levinneeseen pelkoon on useampi kuin yksi syy. Historioitsijat ovat osoittaneet muutaman mahdollisen syyn numeron 13 yleisyydelle huonon onnen numerona.

Numero 13 – pelon alkulähde

Suosituimman teorian mukaan numeron 13 pelon alkulähde oli raamatullinen: viimeisellä aterialla oli 13 ruokailijaa. Kolmastoista paikalle saapunut oli Juudas, joka petti Jeesuksen. Myös muinaisnorjalaisessa mytologiassa kolmentoista hengen pöytä osoittautui epäonniseksi. Erään myytin mukaan alkuperäiset 12 jumalaa ruokailivat rauhassa keskenään kunnes keppostelun jumala (ja supersankarielokuvien roisto) Loki saapui paikalle. Heti kolmannentoista ruokailijan saavuttua alkoi kaaos ja verilöyly. Taikausko siitä, että kolmentoista hengen pöytäseurue tuo huonoa onnea, levisi jopa Harry Potterin maailmaan.

Omillaan numerossa ei itsessään ole mitään vikaa. Kolmentoista läheisyys numeron 12 kanssa on tutkijoiden ja matemaatikkojen mukaan syy siihen, miksi se näyttää huonolta. Monissa muinaisissa kulttuureissa numeroa 12 pidettiin täydellisenä numerona. Kellossa on 12 tuntia, vuodessa 12 kuukautta, ja horoskoopissa 12 merkkiä. Kaksitoista on myös suurin yksitavuinen numero – no, ainakin englanniksi. Koska 13 seuraa heti ”täydellisen” numeron jäljessä, se vaikuttaa vialliselta ja aiheuttaa hermostusta kaikkialla muinaisessa maailmassa.

Sekä myytti että matikka ovat yhdessä saaneet tämän numeron näyttämään pahaenteisemmältä kuin muut ja aiheuttaneet monissa numeron 13 pelkoa. Numeroa kohtaan tunnettu hermostuneisuus on muinaisista ajoista muuntunut todelliseksi peloksi nykymaailmassa.

Lue lisää:

Mitä syntymäpäiväsi kertoo luonteestasi?

Näin syntymäkuukautesi vaikuttaa terveyteesi

Numerologia näyttää vuoden onnekkaimmat päivät