Previous slide
Next slide

13 faktaa avaruusmatkoista

avaruusmatka
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Michelle Crouch
Onko avaruudessa elämää? Ken tietää, ehkä jonakin päivänä pääset itse näkemään!

Ensimmäiset Marsiin suuntaavat astronautit saattavat lähteä matkaan pikemmin kuin uskotkaan

Vuonna 2017 presidentti Trump määräsi, että NASAn tulee lähettää ihminen Marsiin viimeistään vuonna 2033, ja järjestöllä onkin rakenteilla uusi raketti Space Launch System (”avaruuslaukaisujärjestelmä”). Raketti tarjoaa valmistuessaan melkoista kyytiä. Järjestelmän rakettimoottoreiden kaksiminuuttisen nousun aikana tuottama lämpöenergia voisi tuottaa sähköä 92 000 kodille kokonaiseksi päiväksi.
 

Moni yritys haluaa rahastaa avaruudella

NASAn suunnitellessa omia lentojaan ainakin neljä yksityisyritystä kilpailee siitä, kuka saa ensimmäisenä kyyditä maksavia asiakkaita avaruuteen. Yritykset ovat Boeing, Elon Muskin SpaceX, Jeff Bezosin Blue Origin ja Richard Bransonin Virgin Galactic. Ensimmäiset lennot vievät matkustajat todennäköisesti avaruuden laidalle – yli 160 kilometrin päähän Maan yläpuolelle – missä turistit pääsevät kokemaan painottomuuden ja nauttimaan näköaloista. Jos haluat matkaan mukaan, valmistaudu tyhjentämään lompakkosi: Virgin Galactic myy lippuja hintaan 250 000 dollaria (225 000 e). Ainakin 700 matkustajaa on ilmoittautunut mukaan. 

Avaruuspuhelut ovat pian totista totta

Tästä vuodesta alkaen avaruudesta soittaminen saattaa hyvinkin olla mahdollista. Saksalainen yritys on ryhtynyt yhteistyöhön Nokian kanssa rakentaakseen ensimmäisen 4G-verkon Kuuhun vuonna 2019. Järjestelmän avulla astronautit pystyisivät lähettämään videoita kotiin Maahan. Jotkin yritykset ovat suunnitelleet satelliittiryhmittymiä, jotka tarjoaisivat internetin kaikille maailman asukkaille.
 

Ajan viettämien avaruudessa vaatii veronsa

Mikopainovoima eli painottomuus aiheuttaa luu- ja lihaskatoa, ja verenkierron häiriintyminen voi olla sydämelle raskasta. Avaruudessa altistuu myös melkoisille määrille säteilyä. NASAn arvion mukaan astronautit altistuvat minimissään samalle määrälle säteilyä kuin 150 rintakehän röntgenkuvauksessa.
 

Avaruus aiheuttaa näköongelmia

Toinen fyysinen ongelma avaruusmatkailussa: Yli puolet amerikkalaisista astronauteista kärsii näkövaivoista erityisesti pikien avaruuslentojen jälkeen. NASAn tiedemiesten mukaan ongelmat saattavat johtua nesteiden liikkumisesta kehossa, mikä luo painetta silmähermoille. Paine saattaa myös pysyvästi litistää silmämunaa. Avaruuselämällä on todellakin sekä hyvät että huonot puolensa.
 

Avaruudessa oleminen on hyväksi iholle

Sitten hyviin uutisiin: noin kuukauden avaruudessa oleskelun jälkeen jalkojen kovettunut iho alkaa putoilla, jolloin jaloista tulee pehmeät kuin vauvan iho. Voisiko avaruusmatkailu olla eräänlainen nuoruuden lähde? Kun tutkijat perehtyivät astronautti Scott Kellyn DNA:han, havaittiin, että 340 avaruudessa vietetyn päivän aikana hänen kromosominsa olivat pidentyneet. Löydös oli yllättävä, sillä tavallisesti kromosomit ikääntyessä lyhenevät. ”Asiasta täytyy toki tehdä lisää tutkimusta, mutta tämä luonnollisesti nostaa esiin kysymyksen siitä, voiko ajan viettäminen avaruudessa kääntää ikääntymisprosessin päälaelleen”, kertoo Coloradon yliopistossa työskentelevä tohtori Susan Bailey, joka johti tutkimusta.
 

Toinen hyvä puoli: Avaruudessa kasvaa pituutta

Kun painovoima ei päässyt painamaan Kellyn selkärankaa, hän kasvoi kansainvälisellä avaruusasemalla viisi senttiä – näin hän kertoo kirjassaan. Ikävä kyllä alkuperäinen pituus palautuu lähes saman tien Maahan palatessa.
 

Missä avaruudessa majoitutaan?

Yhdysvaltalainen yritys Orion Span alkoi viime vuonna ottaa vastaan varauksia luksustason avaruushotelliin, jonka kaavaillaan avautuvan vuonna 2022. Vaivaiseen 9,5 miljoonan dollarin (8,5 miljoonaa euroa) hintaan sisältyy 12 päivän majoitus ja kolmen kuukauden treenijakso. Venäjän avaruusjärjestö myös ilmoitti rakentavansa avaruushotellimoduulin, joka kiinnittyisi kansainväliseen avaruusasemaan vuonna 2021.
 

Pukukoodilla on painoarvoa

NASAn avaruuspuku painaa 127 kiloa Maan päällä, vaikka painottomana se tuntuu tuskin miltään.
 

Avaruudessa on oikeaa jäätelöä

Astronauteilla on yli 200 juoma- ja ruokavaihtoehtoa, mutta ”astronautin jäätelö” on pelkkä myytti: avaruudessa syödään oikeaa jäätelöä. Eräs ruoka, joka ei kuitenkaan astronauteille sovi, on leipä. Vuonna 1965 kaksi NASAn astronauttia nautti suolalihaleivän, minkä seurauksena murusia lenteli ympäriinsä – murut olisivat voineet aiheuttaa ongelmia lentojärjestelmissä. (Nykyään voileivät on korvattu tortilloilla.)
 

Avaruudessa vesi on oma asiansa

Itse asiassa astronauttien juoma vesi valmistetaan heidän omasta suodatetusta hiestään ja virtsastaan. Noin vuosikymmenen aikana avaruusaseman henkilökunnan virtsasta on kierrätetty noin 10 200 kiloa vettä.
 

Tähdenlennot eivät aina ole sitä, mitä luulisi

Tähdenlennoille osoitetut toiveet saattavatkin päätyä pökäleelle. Avaruusasemalla tuotettu uloste syväjäädytetään ja heitetään avaruuteen tasaisin väliajoin. Maata lähestyessään tuote palaa ilmakehässä ja NASAn mukaan näyttää aivan tähdenlennolta.
 

Avaruusaseman voi nähdä

Pysytteletkö mieluiten vakaalla maanpinnalla? Pystyt silti näkemään avaruusaseman. Avaruusasema saa sähkönsä aurinkopaneeleista, joiden pinta-ala on lähes puoli hehtaaria, ja aseman saattaakin joskus nähdä lentävän aamun valjetessa tai illan hämärtyessä. Tarkemmat aikataulut voi löytää sivulta spotthespacestation.nasa.gov.

 
 Lue lisää: 

Näin geenit saattavat muuttua avaruudessa

14 visaisinta maailmankaikkeuteen liittyvää kysymystä 

Miksi ukonilmalla ei kannata tiskata