Previous slide
Next slide

9 ekovinkkiä ”vihreämmälle” takapihalle

ympäristö
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Rachael Liska
Opi nämä ympäristöystävälliset tavat ja planeetta, pihasi ja lompakkosi kiittävät.

Älä aja ruohoa liian lyhyeksi

Anna ruohon kasvaa muutama sentti pidemmäksi, jotta se pystyy vastustamaan kuivuutta paremmin kuumien kuukausien aikana. (Viileämmässä säässä ruoho voi kasvaa n. 9-10-senttiseksi, kun taas lämpimän sään ruoho jää lyhyemmäksi.) Ruohon juuret ulottuvat syvemmälle ja nurmikosta tulee paksumpi, mikä tarkoittaa vähemmän tuholaiseläimiä, vähemmän tauteja ja vähemmän tarvetta nurmen hoitamiseen kemikaaleilla.

Käytä kotimaisia kasveja

Kotimaiset kasvit ovat sopeutuneet kotialueensa kasvuolosuhteisiin, joten ne ovat fiksu valinta eivätkä tarvitse paljon huolenpitoa. Kun ne on kerran istutettu, ne tarvitsevat normaalisti vähemmän vettä, eikä niillä ole niin paljon ongelmia tuhoeläinten ja tautien kanssa. Paikallinen luonto kiittää myös, sillä kotimaiset kasvit ovat hyvä ruuan ja suojan lähde. Kysy paikalliselta taimitarhalta, mitkä lajit sopivat sinun alueesi kasvuolosuhteisiin.

Kastele oikein

Kastele puutarhaa aamulla kello 6-10, kun ilman on viileä eikä suuri osa kosteudesta haihdu. Myöhään iltapäivällä kastelu on seuraavaksi paras vaihtoehto. Varmista, että lehdillä on aikaa kuivua ennen kuin kostea yöilma (ja sienitaudit) pääsevät hyökkäämään. Kastele kasvin juuria mieluummin kuin latvoja. Rei’itetyt kasteluletkut ovat tähän tarkoitukseen ihanteellisia, sillä ne säästävät vettä annostelemalla sitä hitaasti suoraan juurille. Kastele nurmikkoa pitkään (ja noin 2,5 cm verran) kerran viikossa.

Innostu kompostoinnista

Kompostijäte on puutarhurille kuin kultaa. Komposti säästää kaatopaikan keittiöjätteeltä ja rikastaa maaperää kipeästi kaivatuilla ravinteilla. Kompostijäte sekä vähentää riippuvuutta kemikaalisista lannoitteista että parantaa salaojitusta, vedenpitoa ja maaperän rakennetta. Vihannesten ja hedelmien jäänteet, teepussit, kahvinpurut, munankuoret, silputtu sanomalehti, kuivat lehdet ja käsittelemätön leikattu ruoho sopivat hyvin kompostiin.

Valitse ympäristöystävälliset ulkokalusteet

Kun ostat puusta valmistettuja kalusteita, varmista, että ne on valmistettu kestävällä tavalla. Hyviä vaihtoehtoja ovat akaasian kaltainen kovapuulaji, jota kasvaa paljon ja jota pidetään monilla alueilla vieraslajina, sekä pitkäkestoiseen viljelyyn tähtääviltä plantaaseilta tuotu tiikki. Sama pätee kierrätetystä alumiinista tai muovista valmistettuihin terassikalusteisiin.

Säästä aurinkoenergialla

Ulkovalot voivat tehdä puutarhasta yöaikaan yhtä kauniin kuin päivisin – valitse aurinkoenergialla toimivat valot. Auringosta virtansa saavia kohdevaloja, terassilamppuja ja polun valoja on monentyylisiä ja -kokoisia, joten on helppoa löytää valot, jotka sopivat juuri sinun puutarhaasi. Valaisimet eivät tarvitse kaapeleita tai johtoja, joten ne on helppo asentaa mihin tahansa aurinkoiseen kohtaan.

Vähennä nurmen pinta-alaa

Muunna puutarhan nurkka kauniiksi kukkapenkiksi tai lisää lehtikatetta, jonka päälle voi rakentaa lasten hiekkalaatikon. Istuta varjoisaan paikkaan röyhelöisiä saniaisia tai kokeile luoda sademetsä vetiseen kohtaan puutarhaa. Asutko kuivalla alueella? Luo kaktusten ja kivien avulla puutarha, joka ei tarvitse ylimääräistä kastelua.

Tee syksyn lehdistä lehtikatetta

Syksyn tullessa jätä haravointi, lehtien puhallus ja pakkaaminen sivuun. Anna pudonneiden lehtien jäädä maahan ja silppua ne pieniksi paloiksi. Tämä säästää selkääsi, ja silputut lehdet ovat erinomainen ravinnonlähde maaperälle hajotessaan. Silppua lehdet kun ruoho vielä pilkistää niiden välistä – älä anna lehtien kokonaan peittää nurmikkoa. Jos ruohonleikkurisi ei pysty silppuamaan lehtiä, voit hankkia silppuavan lehti-imurin.

Toivota pölyttäjät tervetulleeksi

Yhdysvaltojen kala- ja villieläinviraston mukaan mehiläisten, perhosten ja kolibrien kaltaiset pölyttäjät auttavat pölyttämään noin 75 % kukkivista kasveista ja jopa 75 % viljakasveista. Yhä useammat tutkimukset osoittavat, että monien elintärkeiden pölyttäjien määrä on laskussa. Puutarhaan kannattaa istuttaa eri aikaan kukkivia kasveja, jotta ne tarjoavat pölyttäjille mettä ja pölytyksen lähteitä koko kasvukauden ajan. Kannattaa valita kotimaisia kasveja aina kun mahdollista.

Lue lisää: 

6 tapaa, joilla saat ruusut kukoistamaan 

Parhaat ilmaa puhdistavat kasvit 

Tutut, mutta yllättävät allergian aiheuttajat