Previous slide
Next slide

Kuinka paljon kutsuille tarvitaan ruokaa?

juhlatarjoilu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kevään juhlat ovat taas käsillä ja monia mietityttää miten paljon ruokaa ja juomaa tulisi varata juhlatarjoiluun. Seuraavista ohjemääristä voi olla apua arvioitaessa juhlaruokien ja juomien määrää kutsuille.

Luvut ovat ohjeellisia, sillä ihmisten ruokahalu vaihtelee. Nuorisokutsuille tarvitaan usein aivan toisenlaisia ruokamääriä kuin keski-ikäisten illallisille. Miehet syövät keskimäärin enemmän kuin naiset ja niin edelleen.

On toki myös ajateltava, montako ruokalajia aikoo kaikkiaan tarjota. Yleensä lienee paras varata ruokaa hieman liikaa kuin antaa sen loppua kesken.

Varaa ruoka-aineita henkeä kohti näin:

  •  2 dl keittoa alkuruokana

  •  3–4 dl keittoa pääruokana

  • 100 200 g luutonta lihaa

  • 200–300 g luista lihaa

  • 50–100 g lihaa keittoa varten

  • 100 g maksaa

  • 75–100 g jauhelihaa

  • 200–300 g perkaamatonta kalaa

  • 150–200 g perattua kalaa

  • 2–3 kpl (200–250 g) perunoita

  • 150–200 g vihanneksia

  • 1 dl riisiä raakana

  • 1 dl pastaa raakana

  • 1/2–1 dl kastiketta

  • 1/4 salaatinkerää

  • 1 rkl öljy-viinietikkakastiketta tai 1/2 dl kermapohjaista salaatinkastiketta

  • 3 viipaletta ( 75 – 100 g) leipää

  • 1–1 1/2 dl jogurttityyppistä jälkiruokaa

  • 2 dl kiisseliä

  • 1 lasillinen (10–12 cl) viiniä alkuruoan kanssa

  • 1 1/2–2 lasillista viiniä pääruoan kanssa

  • 1–2 lasillista (6–12 cl) viiniä jälkiruoan kanssa

▶ Pullollisesta viiniä saadaan 6–7 lasillista, pullollisesta väkevää viiniä 12–14 lasillista ja magnumpullosta kuohuviiniä 18 lasillista.

▶ Kahvia tarjottaessa keitetään noin 50 kupillista 25 vierasta varten. Määrään tarvitaan kahdeksan litraa vettä ja noin 500 g (11dl) kahvijauhetta. Sadalle vieraalle vastaavat luvut ovat siis nelinkertaiset. 

▶ Neljää teelitraa eli noin 20 kuppia varten on varattava desin verran teenlehtiä.

▶ Puolen litran pullataikinasta leivotusta rinkelistä saadaan 50–60 vehnäsviipaletta.

▶ Litran kahvikakkutaikinasta syntyy kakku, josta riittää viipale 25 hengelle.

▶ Kuuden munan täytekakusta saadaan 15–20 kakkuannosta.

▶ Uunipellillisestä piirakkaa tulee noin 30 palaa.

▶ Halkaisijaltaan 24-senttisestä pyöreästä tortusta riittää noin 12–16 vieraalle.

▶ Pikkuleipiä varataan yksi kutakin vierasta kohden. Lapset ovat usein mieltyneet etenkin suklaapikkuleipiin mutta pullat ja kahvikakut syömättä, joten heille on varattava runsaasti pikkuleipiä. 

▶ Tavallisesti, vuokaleivän kokoisesta voileipäkakusta tulee noin 15 palaa. 

▶ Jos tehdään valmiita voileipiä, niitä on varattava vähintään yksi kutakin vierasta kohden, vähintään kuitenkin kolme pienehköä voileipää kullekin. 

Lue lisää
7 vinkkiä terveellisempiin aterioihin
Kaksikymmentäviisi reseptiä kevään ja kesän piknik-retkille 
Kahdeksan pääruokasalaattia