Previous slide
Next slide

Tiesitkö tämän kanelista?

kaneli
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kaneli on voimakas antioksidantti, joka auttaa tulehduksen vähentämisessä.

Historiaa

Kanelista kirjoitti jo noin vuonna 2 800 ennen ajanlaskun alkua kiinalaisen lääketieteen isä Shen Nung. Egyptissä kaneli oli yksi monista mausteista, joita käytettiin muumioinnissa. Foinikialaiset ja heprealaiset kutsuivat kanelia ”qinamoniksi”, ja se mainitaan heprealaisen Raamatun toisessa Mooseksen kirjassa (30:23).

Kun eurooppalaiset tutustuivat kaneliin noin ensimmäisellä vuosisadalla ajanlaskun alun jälkeen, se oli niin arvokasta, että 350 grammaa kanelia maksoi 15 kertaa enemmän kuin saman verran hopeaa. Keskiajalla varakas väki käytti kanelia lääkkeenä yskään ja ruoansulatusvaivoihin, ja se oli yhä hyvin kallista. Kautta historian kanelia on käytetty mitä moninaisimpiin vaivoihin, kuten munuaisongelmiin, yökasteluun, raskauspahoinvointiin, reumatismiin, rintakipuihin, syyliin ja hammassärkyyn. 

Käyttö

Haiseva hengitys
Hiivatulehdukset
Ilmavaivat
Korkea kolesteroli
Kuume
Muistiongelmat
Pahoinvointi ja oksentelu
Puhdistus
Ruoansulatusvaivat
Tulehduksen esto
Verensokerin sääntely

Mitä se sisältää?

Kanelissa on paljon eteerisiä öljyjä, joissa on aktiivisia terveellisiä yhdisteitä, kuten kanelialdehydiä, kinnamyyliasetaattia ja kinnamyylialkoholia. Yhdessä niillä on merkittävä antibakteerinen ja antimykoottinen vaikutus. Tutkimusten mukaan kaneli voi olla yhtä tehokasta kuin kemialliset säilöntäaineet. Kanelialdehydi estää verihiutaleita tarttumasta yhteen, mikä taas saattaa suojata aivoverenkiertohäiriöiltä ja sydänkohtauksilta. Kaneli on myös voimakas antioksidantti, joka auttaa tulehduksen vähentämisessä.

Tieteellinen tutkimus

Tutkijat ovat saaneet äskettäin selville, että kaneli alentaa verensokeria niillä, jotka sairastavat kakkostyypin diabetesta, ja pienentää sydänsairauksien riskiä ylipainoisilla. Vuonna 2009 Yhdysvaltain ravitsemusopisto julkaisi tutkimuksen, joka auttoi ymmärtämään, miksi kanelilla on tällainen vaikutus. Tutkimuksen teki Yhdysvaltain maatalousministeriön tutkija. Siinä 22 ylipainoiselle ihmiselle annettiin joko 250 milligrammaa kanelia tai kontrollivalmistetta. Kaneliryhmäläisten paastosokeri laski 6,33:sta 5,67 millimooliin litrassa. Lasku oli merkittävä. Kontrollivalmistetta nauttineen ryhmän paastosokeri nousi hiukan, 6,22:stä 6,27 millimooliin litrassa.

Moni kanelin perinteisistä käyttötavoista on testattu tieteellisesti. On esimerkiksi todistettu, että kaneli stimuloi ruoansulatuskanavaa, mikä tukee kansanparantajien näkemystä siitä, että kaneli helpottaa ilmavaivoja, pahoinvointia, oksentelua ja muita ruoansulatuskanavan ongelmia. Kanelin antibakteerisuuskaan ei enää ole pelkkä uskon asia. Japanilaisessa tutkimuksessa todistettiin kanelin tappavan sieniä, bakteereja ja muita mikro-organismeja, kuten botulismia ja stafylokokki-infektioita aiheuttavia bakteereja.

Vinkki ostajalle

Kaneli löytyy kaupan maustehyllystä. Kanelitangot ovat nuorten kanelipuiden kuorta, joka on käpertynyt kuivuessaan. Jauhettu kanelikin saadaan kuivatusta kuoresta. Ripottele kanelia runsaasti muroihin, jogurttiin, pataruokiin ja uuniruokiin. Terveysvaikutuksesta voi nauttia, kun syö päivässä vähintään puoli teelusikallista kanelia.

Hyvä tietää

Jotkut voivat olla allergisia kanelille, mutta ruoanlaitossa käytetyt määrät ovat yleensä turvallisia. Suuressa määrin käytettynä kaneli voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia ja munuaisvaurioita.

Kanelin eteerinen öljy voi aiheuttaa punoitusta ja polttelua iholla. Öljyä ei pidä nauttia sisäisesti. Se voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja munuaisvaurioita. Raskaana olevien naisten ja mahahaavasta tai suolihaavaumista kärsivien ei pidä käyttää kanelia lääkinnällisesti.

Lue lisää:

Tiesitkö tämän inkivääristä?

Hyödyllistä tietoa kurkumasta

Arkipäiväisten tuotteiden yllättävät terveysvaikutukset