Previous slide
Next slide

10 ruokaa, joita pidettiin epäterveellisinä, mutta jotka eivät ole sitä

terveellinen ruoka
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Marissa Laliberte
Näillä ruoilla oli ennen huono maine painoaan tai terveyttään tarkkailevan väen keskuudessa, mutta ne voivat olla osa tasapainoista, terveellistä ruokavaliota, kunhan niitä oppii käyttämään oikein.

1 / 10
Leipä

Leivän maine kärsii, koska elimistö hajottaa hiilihydraatit nopeasti sokeriksi. Nopea hajottaminen tekee myös hiilihydraateista elimistön kätevimmän polttoaineen. ”Suositukseni ei ole keskittyä hiilihydraattien välttämiseen (koska tarvitset niiden tarjoamaan energiaa!). Sinun täytyy valita oikein, mistä niitä saat,” sanoo kulinaarinen ravintoterapeutti Sara Haas. Pitkälle prosessoitu valkoinen leipä on menettänyt suurimman osan ravinnollisista hyödyistään, mutta täysjyvä on pullollaan kuitua, joka pitää kylläisenä pitkään.

2 / 10
Pasta

Valtaisa lautasellinen pastaa on kaikkien aikojen ”cheat meal”, mutta uudenlaiset pastalajit ovat kaukana ravinnollisesti tyhjästä valkoisesta pastasta, jota ravintolasta saa. ”Kaupan pastahylly on nykyään mahtava paikka. Tarjolla on runsaasti proteiinia tai kuitua sisältävää pastaa, gluteeiinitonta sekä kasviperäistä pastaa,” kertoo ravintoterapeutti Jenna Braddock. ”Pasta ei ole enää tyhjää ruokaa.” Unohda fettucine Alfredo ja valitse pieni määrä linssi- tai täysjyväriisipastaa ison vihannesannoksen kera.

3 / 10
Kaikenlainen rasva

Ennen tavattiin ajatella, että rasva tekee lihavaksi, mutta uusien tutkimusten valossa kuva näyttäytyykin monisyisempänä. ”Ravintoterapeutit näkevät rasvan tarpeellisena ravintoaineena,” sanoo Haas. Tyydyttyneet rasvahapot (joita on esimerkiksi punaisessa lihassa) yhdistetään sydänsairauksiin, mutta tyydyttymättömät rasvat (joita taas löytyy oliiviöljystä ja avokadosta) voivat parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä ja auttaa täyttävyytensä ansiosta painonhallinnassa.

Voin ja margariinin todellinen ero

4 / 10
Täysmaito

”Yksi prosentti tai vähemmän” oli ennen kaikkien käyttämä maitomantra, mutta se ei enää pidä paikkaansa. Tutkimusten mukaan meijerituotteissa oleva tyydyttyneessä rasvassa ei ole samoja terveysriskejä kuin lihassa esiintyvässä tyydyttyneissä rasvahapoissa. Ja koska rasva on täyttävää, ravintoterapeutit usein kehottavat vaihtamaan rasvattoman maidon ja jugurtin rasvaisempiin versioihin, jotka pitävät nälän loitolla kauemmin. ”Se ei tarkoita, että joka päivä kannattaisi ahmia pari pakkausta jäätelöä, mutta jos pidät enemmän 2 prosenttia rasvaa sisältävästä maidosta tai täysmaidosta, ne sopivat ehdottomasti osaksi täysipainoista ruokavaliota,” neuvoo Braddock.

5 / 10
Kananmunat ja keltuaiset

Vuosien ajan valkuaismunakasta pidettiin yhtenä terveellisimmistä aamiaisvaihtoehdoista, koska pois heitetty keltuainen sisälsi munan rasvan ja kolesterolin. Nykyään asenne ruoan sisältämää kolesterolia kohtaan on muuttunut, sillä tutkimusten mukaan elimistön kolesterolitaso ei välttämättä nouse ruoassa olevan kolesterolin takia. Lisäksi keltuainen sattuu myös sisältämään suurimman osan munan B6- ja B12-vitamiineista, sekä kaikki sen A-, D-, E- sekä K-vitamiinista. ”Munankeltuaiset ovat yksi harvoista D-vitamiinin [jota tavallisesti saamme auringonvalosta] luonnollisista lähteistä,” muistuttaa Braddock.

6 / 10
Perunat

Perunat ovat yksi harvoista vihanneksista, joilla on huono maine. Älä kuitenkaan pelästy tämän tärkkelyspitoisen tuotteen hiilareita. Saat nimittäin perunasta sekä hiilihydraatteja (joita ei tarvitse pelätä, kuten tiedämme) että neljänneksen päivittäisestä annoksestasi B6- ja C-vitamiinia ja kaliumia. ”Peruna on itse asiassa täynnä ravinteita,” Braddock kertoo. ”Se on myös edullista ja täyttävää.” Kunhan syöt perunasi uunissa kypsytettyinä tai paahdettuina, etkä rasvaisina ranskalaisina, ne ovat kunnioitettava lisä täysipainoiseen ruokavalioon.

7 / 10
Hedelmät ja hedelmäsokeri

Jos noudatat vähähiilihydraattista ruokavaliota, kuten ketogeenista dieettiä, hedelmien sisältävät luonnolliset sokerit ja hiilihydraatit eivät ehkä ole mieleesi. Elimistö kuitenkin sulattaa valkoisen sokerin (sukroosin) hieman eri tavalla kuin hedelmissä luonnollisesti esiintyvän sokerin (enimmäkseen fruktoosin). Sen merkitsee, että hedelmäsokerilla ei ole samaa insuliinia nostattavaa vaikutusta. Suurin ero appelsiinin ja appelsiinilimsan välillä ei kuitenkaan piile itse sokerissa. ”Ero on kokonaispakkauksessa,” sanoo Braddock. Limsa ja roskaruoka on ladattu täyteen säilöntäaineita, valkoisia jauhoja ja muita terveydelle haitallisia aineksia, hedelmät ovat pullollaan ruoansulatusta helliviä kuituja sekä vitamiineja ja muita ravinteita. Eräs kymmenen vuotta jatkunut tutkimus yhdisti sokeriset juomat korkeampaan painoindeksiin, mutta runsaasti hedelmiä sisältävä ruokavalio taas viittasi painon putoamiseen.

8 / 10
Maapähkinävoi

Pähkinävoita koskevat ravintofaktat voivat olla hämmentävää luettavaa. Pähkinävoit ovat toki täynnä proteiinia, mutta niissä on myös annoksiinsa nähden runsaasti kaloreita ja rasvaa. Braddock kertoo, että maapähkinävoi on erinomainen vaihtoehto, kunhan purkkiin ei sukella lusikka edellä. ”Kylläiseksi tulee vain suuresta määrästä, mutta se sisältää runsaasti kaloreita,” hän kertoo. ”Siksi maapähkinävoita tulisi nauttia muiden ruokien ohella.” Yhdistä lusikallinen luonnollista maapähkinävoita omenaan tai johonkin muuhun runsaskuituiseen herkkuun, jotta pysyt kohtuudessa.

9 / 10
Kahvi

Hyviä yöunia ei koskaan pitäisi korvata kahvilla, mutta aamuisessa kahvikupposessa ei ole mitään vikaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvinjuojilla on pienempi riski saada Parkinsonin tautia, Alzheimerin tautia, sydänsairauksia ja muita kuolemaan johtavia tauteja. Eikä noita etuja saa käyttöönsä vain pienillä annoksilla, sillä parhaat tulokset saa kolmesta tai neljästä kahvikupillisesta päivässä. ”Se on kasviperäinen ruoka,” Braddock muistuttaa. ”Sen vuoksi siinä on paljon ravinnollista potentiaalia.”

10 / 10
Viini

Vaikka lasillinen punaviiniä päivällisellä voi tuntua suorastaan turmeltuneelta, sen ei tarvitse aiheuttaa syyllisyyttä. Tutkimusten mukaan punaviinissä esiintyvä antioksidantti reseratrol saattaa suojella elimistöä Alzheimerin taudilta, sydänsairauksilta sekä diabetekselta. Avainsana on kohtuus – jos juot kokonaisen pullon yhdessä illassa, et saa käyttöösi samoja hyötyjä. ”Punaviinillä on sijansa terveessä ruokavaliossa ja elämäntavassa – ennen kaikkea elämäntavassa – mutta se voi helposti yltyä tavaksi, josta on enemmän haittaa,” Braddock sanoo.

Lue lisää: 

49 ruokaa pitkäikäisyyteen

8 ruokamyrkytyksen oiretta, jotka kaikkien tulisi tunnistaa

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi