Previous slide
Next slide

10 tapaa jolla lääkärit suojautuvat koronavirukselta

korona
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Amanda Gardner
Lääkärit suojautuvat Covid-19-koronavirukselta hyväksi todetuilla hygieniakäytännöillä, joita kaikkien tulisi noudattaa tartuntojen hillitsemiseksi.

Uusi koronavirus, joka aiheuttaa Covid-19:na tunnettua tautia, jatkaa leviämistään Suomessa ja maailmalla. Hallitukset kaikkialla maailmassa ovat ryhtyneet dramaattisiin toimenpiteisiin pysäyttääkseen viruksen leviämisen ja suojellakseen niitä, jotka ovat haavoittuvaisimpia ilmateiden sairauksille. Virus on tuonut mukanaan tiukkoja ohjeita siitä, kuinka tartunnalta voi suojautua. Ja mistäpä saisi parempia neuvoja kuin lääkereiltä ja muilta terveydenhuollon ammattilaisilta, jotka työskentelevät viruksen eturintamalla?

Suurimmaksi osaksi nämä ovat asioita, joita lääkärit ja muut sairaanhoidon työntekijät tekevät päivittäin sairaalassa, ja meidän tulisi seurata esimerkkiä. ”Seuraamme jo hyväksi todettuja käytäntöjä”, kertoo Robert Glatter, joka työskentelee ensihoitolääkärinä Lenox Hillin sairaalassa New Yorkissa. ”Useimmat työtoverini käyttäytyvät kuten ennenkin ja noudattavat tehokkaita yskään ja ilmateihin liittyviä varotoimia.”

Tässä kymmenen ohjetta, joiden avulla lääkärit ja terveydenhuollon ammattilaiset suojelevat itseään ja potilaita:
 

Pese kädet

Kukaan – kukaan – ei välty käskyltä pestä kädet, eivät edes ja erityisesti terveydenhuollon ammattilaiset. Käsiä pestään kaikkialla ja kaiken aikaa. ”Se on varokeinoista numero yksi”, sanoo Natasha Bhuyan, joka työskentelee perhelääkärinä One Medical -klinikalla Phoenixissa, Arizonassa. ”Tehokas käsienpesu tarkoittaa pesemistä saippualla ja vedellä 20 sekunnin ajan, ja myös kynnenaluset ja kämmenselät tulee pestä. Kynsinauhani ovat kuivat ja halkeilleet.”
Bhuyan pesee kätensä oikeastaan joka kerta astuessaan uuteen ympäristöön: mennessään omaan tai ystävän kotiin tai ruokakauppaan. Jos hän ei pysty käyttämään saippuaa ja vettä, hän käyttää alkoholipohjaista käsidesiä, jota hän pitää aina mukanaan. Varmista, että peset kätesi oikein! 

Pidä kädet poissa kasvoilta

Lääkäreillä on yhtä paljon vaikeuksia olla koskettamatta kasvojaan kuin meillä muillakin. Vuonna 2015 American Journal of Infection Control -lehdessä julkaistu tutkimus havaitsi, että ryhmä australialaisia lääketieteen opiskelijoita kosketti kasvojaan keskimäärin 23 kertaa tunnissa, ja 44 % prosenttia ajasta kontakti oli limakalvon kanssa. Kuvittele tilanne 15-tuntisen työpäivän aikana, ja mahdollisuuksia saada virustartunta on jo 345.

Terveydenhuollon ammattilaiset kertovat, että kasvojen koskettelu on melkein sama kuin pistäisi pöpöjen eteen tervetuloa-maton. Virukset pääsevät kehoon nenän, suun ja muiden limakalvojen kautta. Jos jollakulla on koronavirusta käsissään ja hän koskettaa kasvojaan, viruksella on helppo pääsy hengityselimiin. The Lancet -julkaisussa helmikuun 6. päivä julkaistu tutkimus osoittaa, että viruksen voi saada myös silmien kautta, joten vältä koskemasta niitäkin pesemättömillä käsillä.
Miten näin uraantuneesta tavasta pääsee eroon? Bhuyan yrittää pitää asian mielessä ja lisää, että kasvojen koskettelu on ongelma ennemminkin julkisilla paikoilla.

Hyvät yskimis- ja aivastustavat

Bhuyan kertoo, että tällä tarkoitetaan nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen yskimistä ja aivastamista. Jos käytät nenäliinaa, Yhdysvaltain tartuntatautikeskus suosittelee heittämään liinan roskiin. Kuinka sitten pysäytätkään köhän tai aivastuksen, pese kätesi saman tien tai jos sinulla ei ole käytössäsi saippuaa ja vettä, käytä käsidesiä, jonka alkoholipitoisuus on 60 %.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain tartuntatautikeskus uskoo, että virus leviää pisaratartuntana, kun sen kantaja yskii tai aivastaa. Pisarat voivat tavallisesti lentää 1-2 metrin päähän, ainakin lääkäri McGintyn mukaan. Virus ei kuitenkaan leviä niin hälyttävän nopeasti kuin luulisi. ”Virus pitää nähdä kontekstissa. Sitä ympäröi paljon pelkoa mutta kun katsotaan sitä tieteen näkökulmasta, huomataan, että se on flunssaa tarttuvampi mutta ei läheskään yhtä tarttuva kuin tuhkarokko”, Bhuyan sanoo.

Kosketa kyynärpäillä

Kättelyn vaihtaminen kyynärpäiden koskettamiseksi ei ole vain sellaisten arvohenkilöiden kuin Angela Merkelin temppu: lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät sitä myös tervehdyksenä. ABC News -uutiskanava kutsuu sitä ”uudeksi kättelyksi”. Syy lienee ilmiselvä: kyynärpäät tuskin välittävät koronavirusta erityisesti, jos olet edelleen talvitunnelmissa ja pukeudut pitkähihaisiin paitoihin. (On myös epätodennäköistä, että kosketat kasvojasi kyynärpäällä.) Ei ole mahdollista tietää, missä käsi on käynyt, mitä tarkoittaa, että käsien koskettaminen millään tavalla voi levittää virusta.

”En kättele potilaita”, kertoo Bhuyan. ”Jos tervehdin heitä katsekontaktilla ja lämpimällä hymyllä, he tuntevat olonsa jo tarpeeksi tervetulleeksi.”

Nuku tarpeeksi

Bhuyan syö terveellisesti ja liikkuu silloinkin, kun epidemiaa ei ole. Tällä hetkellä hän myös varmistaa, että hän nukkuu tarpeeksi. ”Minulle iso asia on nukkuminen, nukkumaanmeno ajoissa ja kahdeksan tunnin yöunet sen sijaan, että unohtuisin lukemaan sähköpostiviestejä”, hän sanoo.

Riittävä unensaanti parantaa vastustuskykyä ja estää tulehduksia. WHO:n mukaan noin 80 % tämänhetkisistä tapauksista ovat lieviä, eikä kaikilla ole välttämättä edes oireita. Hirsien veteleminen tekee sinut vain vahvemmaksi, jos joudut viruksen kanssa kosketuksiin.

Käytä desinfiointipyyhkeitä

Glatter kertoo, että vaikka Yhdysvaltojen tartuntatautikeskus uskoo, että virus tarttuu ihmisten välillä yskimisestä tai aivastamisesta syntyvien pisaroiden kautta, alustavan tiedon mukaan koronavirus saattaa pystyä elämään pinnoilla jopa päiviä. Tämä tarkoittaa, että jos ihminen koskettaa saastunutta pintaa, virusta joutuu hänen käsiinsä ja hän saattaa tartuttaa itsensä tai jonkun muun.

Terveydenhuollon ammattilaiset luottavat desinfioiviin pyyhkeisiin taistellessaan virusta vastaan. Tällä viikolla lentokoneessa ollessaan Bhuyan pyyhki käsinojansa ja tarjotinpöydän sekä käytti pyyhettä ilman säätelyyn. ”Kannattaa pitää pyyhkeitä mukana”, hän suosittelee.

Älä pidä kasvosuojusta ellet tarvitse sitä töissä

Terveydenhuollon ammattilaisia – kuten kaikkia muitakin – on pyydetty jättämään kasvosuojukset kotiin tavallisessa kanssakäymisessä. (Tällä pyritään varmistamaan, että suojia on edelleen tarjolla siellä, missä niitä todella tarvitaan eli terveydenhuollon kontekstissa.)

Tartuntatautien asiantuntijana Vanderbiltin ylipiston lääketieteellisessä keskuksessa Nashvillessä työskentelevä lääkäri William Schaffner kertoo, että kasvosuojukset eivät suojaa (terveydenhuollon ammattilaisiakaan) virustartunnalta. Sen sijaan ne saattavat auttaa levittämään oireita tartunnan saaneelta henkilöltä. Jos lääkäri tai muu työntekijä on sairas, hänen tulisi pysyä kotona.

Kasvosuojukset eivät ole sama asia kuin N95-hengityssuojat, jotka näyttävät samalta kuin kasvosuojukset mutta suojaavat bakteereilta ja viruksilta (ne estävät 95 % pienistä hiukkasista kuten taudinalkioista). Samat neuvot silti pätevät: hengityssuojien käyttöä suositellaan vain terveydenhuollossa.

”Potilaat, joilla Covid-19-tartunta on todettu tai tartunnasta on epäily, tulisi pitää suojaa, kunnes he ovat eristyksissä sairaalassa tai kotona”, kertoo Yhdysvaltain tartuntatautikeskus. ”Potilaan ei tarvitse pitää suojusta ollessaan eristyksissä.”

Oireilevia potilaita pyydetään soittamaan ennen sairaalaan tuloa

Viimeinen asia, jota lääkäri tai muut potilaat haluavat nähdä, on koronavirusoireista kärsivä potilas samassa täyteen pakatussa tilassa.

”Eräs asia, jota on suositeltu paljon, on terveydenhuollon tarjoajalle soittaminen sen sijaan, että vain saapastelisi sisään päivystykseen”, sanoo McGinty. ”Potilaat voivat keskustella oireistaan puhelimitse ja juteltuaan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa päättää seuraavasta askeleesta. Tämä auttaa välttämään virukselle altistumista.”

”Jos oireita voi hoitaa kotona ja välttää odotushuoneissa olevien ihmisten altistamisen, vielä parempi”, hän lisää.

Älä panikoi

Julkinen terveydenhuolto ja terveydenhoidon ammattilaiset eivät painkoi viruksen takia – eikä sinunkaan pitäisi. Bhuyanin mielestä sosiaalisen median käytön rajoittaminen auttaa päihittämään ”infodemian”.
”Odotettavissa on enemmän tapauksia, enemmän diagnooseja, kuolemiakin tulee lisää mutta kaikki on ajateltava oikeassa mittakaavassa”, Glatter sanoo. ”Jos et ole kosketuksissa yhteisöön tai ihmisiin, joilla tartunta todennäköisesti on, riski on hyvin pieni”, hän lisää.

Mitä sairaalat tekevät

Sairaalat ja klinikat tarkistavat potilaat ennen kuin he pääsevät sisään terveydenhuollon laitoksiin. Eniten sairaaloita huolettaa, ovatko potilaat olleet viime aikoina ulkomailla, ovatko he olleet tekemisissä tartunnan varmistaneen potilaan kanssa, ovatko he olleet yhteisöissä, joissa koronavirusta on esiintynyt paljon tai onko heillä hämmentäviä oireita, jotka eivät viittaa flunssaan. Näin kertoo Schaffner.

”Potilaat, jotka sopivat näihin kriteereihin, saavat hengityssuojan ja heidät asetetaan eristettyyn huoneeseen”, Schaffner lisää, ”kun lääkäri ja muu henkilökunta pyrkivät saamaan tartunnan hallintaan.”
Lähellä New Yorkin kansainvälistä JFK-lentokenttää sijaitsevan Northwell Health -sairaalan väki on varustautunut hengityssuojaimilla, sairaalakaavulla, hansikkailla ja suojalaseilla.

 
 Lue lisää: 

Pese kätesi välittömästi jos olet koskenut jotain näistä bakteeripesäkkeistä 

Tämä sinun on hyvä tietää koronaviruksesta

Mitä yhteistä on SARsilla, MERsillä ja Covid-19-viruksella