Previous slide
Next slide

15 outoa asiaa, jotka kehollesi tapahtuu talvella

keho ja talvi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lisa Marie Conklin
Kuiva, halkeileva iho on tavallinen vaiva kylminä kuukausina, mutta kuinka paljon tiedät lumisokeudesta ja talven aiheuttamista rypyistä?

Kielesi paiskii ylitöitä

Huulien liiallinen nuoleminen on vaistomainen tapa, joka käynnistyy, kun kuivat tuulet ja pakkanen saavat huulet tuntumaan kuivilta. Lipominen ei kuitenkaan auta pitämään huuliasi kosteina ja pehmeinä. Ensinnäkin, sylki kuivuu nopeasti, joten joudut jatkamaan nuolemista.

Toisekseen, syljessä on entsyymejä, jotka eivät haihdu, vaan jäävät iholle. Tällaiset entsyymit ovat liian rajuja huulien herkälle iholle. “Joissakin tilanteissa olen nähnyt, että lapset eivät käytä huulirasvaa, vaan nuolevat huuliaan niin paljon, että ne tulehtuvat,” kertoo Pediatric Dental Associates of Randolphin hammaslääkäri Aaron Mannella. Laita takkisi taskuun kosteuttava huulirasva ja lisää sitä tarvittaessa.

Hampaisiisi sattuu

Jos sinulla on herkät hampaat, tiedät, miten terävää kipua kylmä tuuli voi sopivasti osuessaan aiheuttaa. Suun herkkyys voi kuitenkin johtua kylmästä talvi-ilmasta etenkin, jos sinulla on olemassa olevia vaivoja, kuten hampaiden hiusmurtumia, tai jos sinulla on paikkojen kaltaisia kuluttavia osia, kruunuja tai siltoja, vetäytyneet ikenet, tai jos kärsit muista iensairauksista, kuten parodontiitista.

“Kylmä ilma ei vahingoita hampaita tai ikeniä, mutta vaiva korostuu ja muuttuu epämukavammaksi,” kertoo tri Mannella. Varaa aika hammaslääkärillesi, jotta voit selvittää ongelman syyn ja etsiä sille ratkaisun.

Korkeampi verensokeri

“Diabetesta sairastavien tulisi olla erityisen varovaisia äärimmäisissä sääolosuhteissa,” sanoo endokrinologi Dennis Gage Park Avenue Endocrinology & Nutrionista. Äärimmäinen sää—kova kuumuus tai jäätävä lämpötila—saa kehon vapauttamaan stressihormoneita, kuten kortisolia. Se taas voi aiheuttaa insuliiniresistenssia.

“Erityisesti diabeettikkojen tulee totutella kylmään ja lämpimään säähän hitaasti ja välttää pitkää altistumista ääriolosuhteille. Lisäksi heidän tulee tarkistaa verensokerinsa tavallista useammin, jotta se pysyy hallinnassa,” ehdottaa tri Gage.

Kehoosi kerääntyy parempaa rasvaa

Meillä kaikilla on runsaasti valkoista rasvaa—sitä kokkareista tavaraa, joka istuu paikallaan ja näyttää pahalta (ja saa meidät tuntemaan olomme kamalaksi). On kuitenkin myös ruskeaa rasvaa, joka on paljon aktiivisempaa. Se polttaa kaloreita ja auttaa meitä pysymään lämpiminä, kun on kylmä. Tri Robert Segal, yksi LabFinder.com-sivuston perustajista, kertoo, että ruskean rasvan määrä voi kasvaa kehossamme talvella.

Tämä on luultavasti sisäänrakennettu ominaisuus, joka auttaa meitä pysymään lämpiminä. Ruskean rasvan määrää voi lisätä liikkumalla kylmemmissä lämpötiloissa, sanoo tri Segal.

On myös mahdollista, että ruskean rasvan määrää voi nostaa pitämällä melatonitasot korkeina. Se taas käy nukkumalla hyvin ja välttämällä yöllistä altistusta siniselle valolle. Tri Segalin mukaan se onnistuu myös syömällä omenat kuorineen. Tutkimusten mukaan kuoressa oleva ursolinen happo lisää ruskean rasvan määrää.

Saatat polttaa enemmän kaloreita

Olet ehkä kuullut, että treeni kylmässä lämpötilassa voi polttaa kaloreita tehokkaasti. On totta, että elimistön täytyy tehdä töitä kovemmin ylläpitääkseen lämpötilansa. Ja kun kehosi tekee enemmän töitä, aineenvaihtuntasikin toimii paremmin. Älä kuitenkaan innostu liikaa. “Vyötärönympäryksesi ei ehkä muutu kovin paljon, ellet hikoile treenatessasi kunnolla,” tri Segal kertoo.

“On hyvä muistaa, että kalorit eivät kulu kylmän sään takia, vaan siksi, että teet enemmän töitä.”

Elimistösi kuivuu

Kaikki muistavat juoda runsaasti nesteitä kesällä, mutta se on aivan yhtä tärkeää—tai jopa tärkeämpää—talven kuivina kuukausina. Siitä huolimatta ihmiset unohtavat usein juoda riittävästi, sanoo tri Segal. Syynä on kaiketi se, että ihmiset eivät “tunne” janoa samalla tavalla kuin lämpiminä, kosteina kuukausina.

“Talven aikana nestehukkatapausten määrä nousee, koska kehon janoreaktio heikkenee. Myös hiki haihtuu kylminä kuukausina nopeammin, ja se taas saa meidät ajattelemaan, että emme kuivu tai ole janoisia,” hän selittää.

Olet alttiimpi migreeneille

Jos odotat talven päättymistä sohvalla maaten, et saa auringonvaloa, jonka avulla elimistösi tuottaa D-vitamiinia. Migreeneistä kärsiville D-vitamiinin puute voi pahentaa vaivaa. Tri Segal kertoo, että kuivempi talvinen ilma voi johtaa nestehukkaan, joka taas voi nostaa migreenin riskiä. Sen voi laukaista myös suuri lämpötilan vaihtelu siirryttäessä sisältä ulos tai toisinpäin.

Lihaksesi kiristyvät

Muistatko, miten vaivattomasti sukelsit viime kesänä uima-altaaseen ja aloit uida, tai hyppäsit mukaan pelaamaan rantalentopalloa? Eräs syy siihen, että kehosi sopeutuu kesällä nopeammin, on se, että lihaksesi ovat kirjaimellisesti lämpimämmät. Talvella ne ovat kylmät ja jäykät, ja sinun täytyy nähdä enemmän vaivaa tehdäksesi asioita, jotka kesällä olivat mutkattomia.

“Jos yrität olla aktiivinen valmistautumatta siihen kunnolla ja reväytät lihaksesi, vamma paranee kylmällä säällä hitaammin alentuneen verenkierron takia,” selittää kiropraktikko Daniel Pozarnsky Balance Chiropractic & Rehabista. Jos lisäksi yrität kompensoida liikkuessasi vahingoittuneen lihaksen takia, on tiedossa lisävammoja.

Nivelrikkosi alkaa oireilla

Kylmä sää ja pahentunut nivelrikko kulkevat käsi kädessä, mutta talven kylmä lämpötila ei itse asiassa lisää nivelrikon aiheuttamaa kipua. “Usko tai älä, mutta nivelrikkopotilaat eivät voi talvella huonommin kylmyyden, vaan ilmanpaineessa tapahtuvien muutosten takia. Talvella ohi kulkee monia erilaisia myrskysoluja ja -järjestelmiä, ja osa nivelrikkopotilaista voi tuntea ne,” kertoo tri Pozarnsky. Lämpimät hansikkaat eivät helpota kipua sillä hetkellä, mutta liikkumisen ja kestävyyden vaiheittainen lisääminen voi auttaa, hän jatkaa. 

Ulkokatsomossa istuminen voi olla vaarallista

Jos seuraat lapsesi jalkapallopeliä kylmässä säässä, se voi olla kivuliasta. Itse asiassa paikallaan istuminen ja ylös pomppiminen eivät ole kovin hyvä yhdistelmä. “Kylmässä lihaksista haihtuu lämpöä nopeammin,” selittää tri Pozarnsky. “Tämä rajoittaa niiden liikettä sekä liikeratoja, ja alueella olevat hermot voivat myös jäädä helpommin pinteeseen.”

Pidä taukoa kävelemällä välillä ympäriinsä. Se auttaa lihaksiasi pysymään rentoina ja lämpiminä.

Voit saada talviryppyjä

Lisärypyistä ei voi syyttää vain talvea, mutta tri Michael Tantillo Clareo Centers for Aesthetic Surgerysta sanoo, että talven aiheuttamia ympäristöön ja elämäntapaan liittyviä muutoksia voi pitää niistä vastuussa.

“Ongelmia ovat kosteuden vähentyminen, verenkierron hidastumien, solujen alentunut uusiutuminen, suurempi altistus auringonsäteille, jotka heijastuvat lumesta ja jäästä, muutokset ruokavaliossa sekä vähentynyt aktiivisuuden taso.” Ajattele, miten suuren muutoksen koet lämpötilassa kävellessäsi lämpimästä toimistosta kylmään autoosi.

“Se vähentää solujen uusiutumista sekä ihon verenkiertoa, ja saa ihomme menettämään raikkaan hehkunsa,” tri Tantillo sanoo. Kun kaiken tämän laskee yhteen, tuloksena on ryppyjä, epäpuhtauksia ja kuivaa ihoa. 

Koet lumisokeutta

Talvi ja kesä ovat yhtä suuret syylliset, mitä tulee haitallisiin UV-säteisiin. Ihmiset kuitenkin unohtavat, että lumesta heijastuva aurinko voi tehdä pahaa jälkiä silmille. “Se nostaa syöpäriskiä ja nopeuttaa kaihin etenemistä, mutta se voi lisäksi aiheuttaa kivuliasta ‘lumisokeutta’ (jota kutsutaan myös sarveiskalvon palamiseksi),” kertoo silmätautien erikoislääkäri ja kirurgi Marta McKeague Ophthalmic Consultants of Long Islandista. Ajatpa autoa tai rakennat lumiukkoa, älä unohda käyttää UV-säteiltä suojaavia aurinkolaseja.

Silmäsi kuivuvat

Silmiäsi peittää ohut kyynelpinta. Terve pinta takaa kirkkaan näön sekä mukavuuden, ja auttaa suojelemaan silmiä tulehduksilta. Tuo pinta on kuitenkin hyvin herkkä ympäristön aiheuttamille muutoksille, kuten kylmälle ilmalle tai tuulelle. Sisätiloissa takkatuli voi tehdä ilman kuivaksi ja vahingoittaa tuota kerrosta. Ulkona kivuliaan kuivat silmät taas voivat johtua tuulesta. Tri McKeaguen mukaan kerrosta voi suojella ja silmät voi pitää terveempinä käyttämällä ilmankostutinta ja kosteustippoja, ja muistamalla ulkona UV-säteiltä suojaavat aurinkolasit.

Astmasi oireilee

Flunssan tai influenssan kaltaiset virukset ovat tavallisempia talvella, ja ne voivat pahentaa astman oireita. Ulkona kylmä ja kuiva ilma toimivat ärsykkeinä ja voivat pahentaa astmaa. Kotona “pölypunkit ja muut sisäilman allergeenit, kuten home ja eläinten hilse, voivat laukaista astman,” sanoo tri Purvi Parikh, joka toimii allergialääkärinä/immunologina Allergy & Asthma Networkissa.

Nenäsi voi tehdä sinut sairaaksi

Ajatus siitä, että voit sairastua, jos et pukeudu kyllin lämpimästi, voi tuntua vanhanaikaiselta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Yalessa tehdyn tutkimuksen mukaan kylmä lämpötila saa tavallisen flunssaviruksen monistumaan nopeammin. Tutkimus osoittaa myös, että sairastut helpommin kylmässä kuin lämpimässä lämpötilassa. 

Lue lisää: 

Näin hoidat ihoasi talvella

Näin vältät veritulpan 

Tärkeää tietoa vatsan hyvinvoinnista