Previous slide
Next slide

6 pientä merkkiä siitä, että auringossa palaminen onkin auringonpistos

auringonpistos
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Liiallinen aurinko voi tehdä muutakin kuin saada ihon palamaan tai ruskettumaan. Se voi jopa sairastuttaa.

Flunssainen olo

Kesä ei ole yleinen flunssakausi, joten jos paikkojasi kolottaa tai sinulla on muita flunssaa muistuttavia oireita pitkän auringossa vietetyn päivän jälkeen, sinä (flunssan sijaan) voit itse olla syypää.

”Kun UV-säteily on vahingoittanut ihoa, se vapauttaa kemikaaleja, jotka käytännössä käynnistävät immuunisysteemin ja tekevät olon kamalaksi, aivan kuin potisi flunssaa”, sanoo lääketieteen tohtori John Anthony, joka toimii ihotautilääkärinä Cleveland Clinicillä Ohion Clevelandissa.

Auringonpistos ei ole oikeasti myrkytys, vaikka englanniksi sen nimi on sun poisoning, vaan se on maallikkoilmaus erittäin vakavalle auringossa palamiselle, joka vaikuttaa koko elimistöön. Joten kun ihon epämukava punoitus muuttuu tummanpunaiseksi ja on niin vakavaa, että laukaisee immuunivasteen, joka tekee kipeäksi, on selvästi saanut aivan liikaa aurinkoa. 

Ihon pistely

Auringon tavallisesti polttamaan ihoon ei ole mukava koskea, ja auringonpistoksessa vielä vähemmän. Jos koko kehossa on pistelevä tunne tai haluat kiljua aina, kun käsi tai paita osuu ihoosi, kyseessä voi olla merkki siitä, että palaminen on todella vakavaa. Käytä rauhoittavaa Aloe Vera -voidetta, käy viileässä suihkussa, käytä kylmiä hauteita tai nappaa ibuprofeeni helpottamaan kipua. 

Huimaus tai pökerryttävä olo

”Monet näistä oireista voivat aiheutua liiallisen auringon ja nestehukan yhdistelmästä”, tohtori Anthony sanoo. Jos päässäsi on pökerryttävä tunne, olet pahoinvoiva, oksennat tai kärsit päänsärystä, juo nesteitä runsaasti nesteyttääksesi kehosi uudelleen, lepää makuuasennossa ja odota, voitko kohta paremmin. Lue lisää huimauksesta!

Kuume

Kuume on merkki siitä, että jokin on vialla kehossa. Jos lämpösi kohoaa nopeasti auringonpaisteesta lähtemisen jälkeen ja olosi on yleisesti huono, ota varman päälle ja soita lääkärille tai suuntaa ensiapuun.

”Jos olosi on todella huono ja sinulla on kuumetta ja vilunväristyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Parempi katsoa kuin katua”, tohtori Anthony sanoo.

Kun seuraavan kerran vietät aikaa ulkona, ole erityisen tarkka ja laita aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30, vähintään puoli tuntia ennen ulkoilua ja lisää sitä ainakin kahden tunnin välein ja joka kerta, kun nouset vedestä.

Rakot

Rakkojen kohoaminen ihoon on todella paha merkki. Sen lisäksi, että kärsit luultavasti kovista kivuista niiden paranemiseen asti, sinulla on infektioriski, jos pöpöt ja bakteerit pääsevät avoimiin haavoihin. Käytä Aloe Vera -voidetta, jota tohtori Anthony sanoo käyttävänsä hoitaessaan auringon vakavasti polttamia ihoja, ota tulehduslääkettä kipuun ja pysy pois auringosta, kunnes rakot ovat parantuneet kokonaan.

”Jos jollakulla on vakavia rakkoja käsissä tai kasvoissa, niitä pitäisi näyttää lääkärille”, hän sanoo.

Aurinkoon nukahtaminen

”Näen auringonpistoksia useimmiten ihmisillä, jotka ovat nukahtaneet aurinkoon ja palaneet pahasti”, tohtori Anthony sanoo.

Aika, joka kuluu siihen, että ihon vakava palaminen on huipussaan ja vaikuttaa koko kehoon, vaihtelee. Se voi tapahtua heti, kun menee sisälle tai yllättää vasta kun on jo yöunilla, joten jos olet vahingossa ollut koko iltapäivän suojaamattomana auringossa, ryhdy varotoimenpiteisiin, kuten runsaaseen juomiseen ja Aloe Vera -voiteen levittämiseen, vaikka olosi olisi aivan hyvä.

Lue lisää:

Aurinko paistaa, suojaa ihosi oikein

Mitä aurinkovoiteista tulisi oikeasti tietää

Kuinka paljon vettä pitäisi oikeasti juoda