Eturauhassyöpä – Eturauhasen syöpä ja psa-testi

VibrolegsSofa SaveriWalkOsallistu arvontaan ja voita silmälasit SilmäasemaltaVibrolegs Elliptical Tilaa Valitut Palat -59%

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: locale. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/www.rd.fi/includes/bootstrap.inc).

Eturauhassyöpä ja psa-testi

Create: 12/25/2012 - 06:23

Onko psa-arvojen säännöllinen mittaaminen tarpeellista?

Moni yli 50-vuotias mies pohtii, pitäisikö käydä psa-testissä.
Kuva: 
Colourbox

Eturauhassyöpä - tähän asti kuultua 

Eturauhassyöpäseulonnoilla pelastetaan ihmishenkiä. Jo vuosikymmenten ajan on yritetty ehdottaa, että yli 50-vuotiaiden miesten ja niiden, joilla on suvussa eturauhassyöpää, olisi hyvä käydä säännöllisesti mittauttamassa psa-arvonsa. Lyhenne tulee sanoista prostataspesifinen antigeeni, joka on eturauhasen erittämä proteiini. Perinteisesti yhtenä eturauhassyövän varhaisista oireista on pidetty psa-arvoa, joka on yli 4. Tähän Suomen yleisimpään syöpätautiin kuolee vuosittain vajaa 800 miestä.

Mutta hetkinen...

Voiko testistä olla enemmän haittaa kuin hyötyä? Yhdysvaltain syöpäyhdistyksen mukaan vain joka neljäs mies, jonka psa-arvo on neljän ja kymmenen välillä, sairastaa eturauhassyöpää – muut ovat vääriä hälytyksiä. Lisäksi useimmissa tapauksissa eturauhassyöpä kasvaa niin hitaasti, että se on harvoin hengenvaarallinen. Kaikista miehistä vain alle kolme prosenttia itse asiassa kuolee eturauhassyöpään. Lisäksi syöpähoidot voivat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia, kuten impotenssia ja pidätyskyvyttömyyttä.

Mitä nyt puhutaan?

Terveet miehet eivät tarvitse seulontaa. Yhdysvaltain terveysministeriön alainen asiantuntijapaneeli on todennut, että psa-seulonnoista seuraavat haitat tarpeettomine hoitoineen ovat hyötyjä suuremmat. Vuonna 2009 suoritetussa eurooppalaisessa tutkimuksessa oli mukana 182 000 miestä, ja siinä todettiin, että yli 1 400 miehen olisi käytävä säännöllisesti seulonnoissa – ja jouduttava sen seurauksena mahdollisten kudosnäytteiden, leikkausten ja ahdistuksen tielle – jotta ehkäistäisiin edes yksi eturauhassyöpäkuolema. Samana vuonna valmistui amerikkalaistutkimus, jossa oli mukana 77 000 miestä 7–10 vuoden ajan ja jossa ei löytynyt näyttöä sille, että seulonnoilla pelastettaisiin ihmishenkiä.

Mitä sitten pitäisi tehdä? 

Keskustele lääkärisi kanssa psa-testin hyödyistä ja haitoista ennen verikokeita.

Lue lisää:
 

Eturauhassyöpä ja hoitomenetelmät
Läpimurtoja lääketieteessä 
Suolisto ja syöpä

Osallistu keskusteluun!