Previous slide
Next slide

Marjauutteet nitistävät superbakteereita

marjat
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Nina Garlo-Melkas
VTT:n tutkimuksessa suomalaisten marjojen antimikrobiset yhdisteet osoittautuivat tehokkaaksi taistelussa superbakteereita vastaan.

Lääketeollisuudella on huutava tarve uusille lääkkeille, jotka tuhoaisivat näitä bakteerikantoja. Antibioottiresistentit bakteerit ovat yksi terveydenhuollon suurimmista haasteista. Antibioottien liikakäyttö viimeisten 20 vuoden aikana on johtanut antibioottiresistenttien bakteerikantojen hätkähdyttävän nopeaan kasvuun – jopa niin, ettei mikään tunnettu antibioottinen yhdiste enää tehoa joihinkin bakteereihin. Tilanne aiheuttaa sekä kärsimystä ihmisille että suuria kustannuksia terveydenhuoltoon.

– Tyypillinen esimerkki antibioottiresistentistä bakteerista on MRSA (metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus). Harva tietää, että jopa 20 prosenttia ihmisistä kantaa sitä ihollaan, kertoo johtava tutkija, dosentti Riitta Puupponen-Pimiä VTT:ltä.

– MRSA aiheuttaa riskejä pienissäkin kirurgisissa operaatioissa, joita olemme tottuneet pitämään turvallisina. Isoissa ja vaativissa leikkauksissa riskit kasvavat edelleen.

VTT:n Natures-projektissa on haettu ratkaisua kaikkein kriittisimpien antibioottiresistenttien mikrobien eliminoimiseen. Projektissa selvitettiin, voisivatko suomalaisten marjojen – erityisesti lakan, vadelman ja mesimarjan – luontaiset antimikrobiset yhdisteet tehota näihin bakteerikantoihin.

– VTT on pitkään tutkinut marjojemme antimikrobisia yhdisteitä sekä kehittänyt teknologioita näiden yhdisteiden rikastamiseksi marjakasveista. Yhdisteitä on runsaasti marjojen siementen pinnalla ja voimme rikastaa niittä uutteeksi marjojen sivuvirroista. Tämä tarkoittaa lähinnä siemeniä, jotka jäävät käyttämättä, kun marjoista puristetaan mehua elintarvikekäyttöön, Puupponen-Pimiä kertoo.

– Lisäksi näitä yhdisteitä voidaan tuottaa soluviljelmien avulla keinotekoisessa kasvualustassa kestävän kehityksen mukaisesti.

Patogeenimikrobit kuriin. Luonnossa marjojen aktiiviset yhdisteet suojaavat siementä muun muassa homehtumiselta ennen siemenen itämistä. Vastaavasti yhdisteet voisivat estää patogeenimikrobien kasvua iholla. Natures-projektissa tätä testattiin yhdessä HYKSin kanssa.

– Marjauute kykenee jo hyvin pienellä pitoisuudella lähes kokonaan nitistämään MRSA-mikrobin iholla. Etuna on myös se, että uutteet eivät vahingoita ihon hyödyllistä bakteerikantaa, Puupponen-Pimiä kertoo.

– Lisäksi marjauutteen ja antibiootin yhdistelmä toimii erinomaisesti. Marjauutteella voidaan uudelleen aktivoida antibiootti, joka on jo menettänyt tehonsa mikrobia vastaan.

– Jatkotutkimuksissa keskitymme ihosovelluksiin. Tavoitteena on kehittää lääke tai esimerkiksi ihospray, jota voitaisiin käyttää ennen leikkausta MRSA:n eliminoimiseen ja operaation riskien vähentämiseen. Esimerkiksi voiteena tai sideharsoon imeytettynä marjauutteita voitaisiin hyödyntää lisäksi koko haavan paranemisprosessin ajan.

Lue lisää

Metsämarjoilla voi torjua infektioita

18 ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

Metsämarjoilla voi torjua infektioita