Previous slide
Next slide

Miksi jotkut levittävät koronavirusta erityisen tehokkaasti?

korona
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Amanda Gardner
Suhteellisen pienen osan covid-19-viruksen kantajista uskotaan olevan vastuussa suurimmasta osasta uusia tartuntoja. Onko näissä supertartuttajissa todella jotain erityistä?

Koronaviruksen leviäminen 

Yksi monista covid-19-virukseen liittyvistä arvoituksista on se, miksi niin pieni osa sen kantajista vaikuttaa tartuttavan niin monia muita. Epidemiology-julkaisussa esitelty alustava tutkimus viittaa siihen, että alle 20 prosenttia viruksen kantajista aiheuttaa yli 80 prosenttia uusista tapauksista.  

“Ylivoimainen enemmistö taudin saaneista tartuttaa hyvin harvoja, jos ketään”, sanoo tohtori Robert Glatter, joka toimii teho-osaston lääkärinä Lennox Hillin sairaalassa New Yorkin kaupungissa. “Pohjimmiltaan kyse on tietystä, pienestä ihmisjoukosta, joka levittää virusta aggressiivisesti. Nämä ovat niin kutsuttuja supertartuttajia.”  

Montako ihmistä pitää tartuttaa, jotta tulisi lasketuksi supertartuttajien joukkoon? Tohtori Glatterin mukaan määrittelyyn ei ole tarkkaa lukumäärää. Määrä on kuitenkin suurempi kuin ne kaksi tai kolme, jotka useimmat koronaviruspotilaat tutkijoiden mukaan tartuttavat. Suurempi arvoitus on se, miksi jotkut levittävät virusta huomattavasti useammalle kuin toiset. 

Kenelläkään ei ole vielä vastausta kysymykseen, mutta terveysalan johtavien asiantuntijoiden mukaan aiheesta on esitetty muutamia uskottavia teorioita. 

Viruskuorma 

Viruskuorma tarkoittaa kehossa samanaikaisesti leviävien virusten määrää. Viruskuorman uskotaan kasvavan joidenkin kehoissa korkeammaksi kuin toisten. Sen vuoksi nämä myös levittävät ulos hengittäessään muita enemmän tartuttavia hiukkasia, sanoo tohtori Aaron Glatt, joka toimii Yhdysvaltojen tartuntatautiseuran asiantuntijana.  

JAMA Network Open –julkaisussa heinäkuussa 2020 esitelty tutkimus viittaa siihen, että ne, joiden viruskuorma on korkea, saattavat erityisesti yskiessään päästää ilmoille jopa miljoonia virushiukkasia. Määrä on huomattavasti suurempi kuin niillä normaalisti hengittävillä taudinkantajilla, joiden viruskuorma on alhaisempi. 

Tämän vuoksi Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) suosittelee kaikille kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla, kun on tekemisissä kotitaloutensa ulkopuolisten henkilöiden kanssa, tai kun kahden metrin turvaväliä ei ole mahdollista pitää.  
“Kasvomaskia käyttävien kanssa tekemisissä olleet kärsivät yleensä vähemmän vakavista seuraamuksista, sillä maskit rajoittavat viruksen leviämistä ympäristöön”, sanoo tohtori Glatt, joka on myös lääketieteen professori ja oppituolin haltija Mount Sinai South Nassaun sairaalassa.  

Tartuttavuussyklit 

Se, kuinka tartuttava joku on saattaa riippua myös siitä, missä vaiheessa tautia tämä sattuu olemaan. Tämän vuoksi moni tartunnan saanut voi tartuttaa useita muita ajoituksen ollessa oikea.  

“Viruksen tarttuvuus nousee huippuunsa melko varhaisessa vaiheessa tautia. Kun seitsemästä kymmenen päivää on kulunut, tarttuvuus laskee huomattavasti”, sanoo tohtori David M. Aronoff, joka johtaa Vanderbiltin yliopistollisen sairaalan tartuntatautien osastoa Nashvillessa. “Yksi selitys sille, miksi ‘henkilö A’ saattaa levittää virusta laajemmalle kuin ‘henkilö B’ saattaakin piillä siinä, missä vaiheessa tautia nämä ovat.” 

Yleisesti ottaen riski taudin levittämiselle on suurin esioireisena, eli pari päivää ennen oireiden alkamista, sekä pari päivää niiden alkamisen jälkeen. Erityisen ongelmallinen on ajanjakso ennen kuin koronaviruksen oireet, kuten yskä, kuume ja hengitysvaikeudet, ovat alkaneet. 

Oireeton tartuttaminen 

20–40 prosentilla niistä, jotka saavat koronavirustartunnan, ei koskaan ilmene oireita, tohtori Aronoff kertoo. Oireettomat henkilöt saattavat silti levittää virusta, joskin vähemmän kuin esioireiset, hän lisää. 

Myös oireettomat tapaukset aiheuttavat kuitenkin tartuntariskin. “He ovat täysin tietämättömiä tartunnastaan, joten he saattavat käyttäytyä varomattomasti”, tohtori Aronoff selittää. “Meillä ei ole keinoja ennustaa, pysyykö joku oireettomana vai onko hän esioireinen.”   
JAMA Pediatrics –julkaisussa elokuussa 2020 esitelty tutkimus viittaa siihen, että myös oireettomat lapset saattavat tartuttaa virusta.  

Korona & eroavat viruskannat 

Kaikki virukset muuntuvat nopeasti ja siksi liikkeellä saattaa olla samanaikaisesti monia kantoja. Niillä kaikilla on hieman toisistaan eroavia piirteitä. Tämä tarkoittaa sitä, että jotkut yksittäiset henkilöt saattavat sairastua muita tarttuvampaan, koronavirustautia aiheuttavaan SARS-CoV-2 –virusmuotoon.  

“Tietyn tyyppiset virukset saattavat tarttua muita helpommin”, sanoo tartuntatautien asiantuntija Peter Katona, joka toimii Kalifornian yliopiston Fielding School of Public Health –laitoksen tartuntatautien kontrollin työryhmän puheenjohtajana Los Angelesissa. “Tämänhetkinen kanta ei ole yhtä tappava kuin puolen vuoden takainen, mutta se saattaa olla tarttuvampi.”  

BioRxiv-tietokannassa huhti- ja kesäkuussa 2020 julkaistut alustavat selonteot osoittavat, että D614G-nimellä tunnettu virusmuunnos saattaa levitä aiempaa tehokkaammin, mutta se ei vaikuta aiheuttavan suurempaa kuolleisuutta. Valitettavasti varmoja todisteita tästä ei saada ennen kuin tutkijoilla on mahdollisuus suorittaa useampia geenianalyysejä. Tutkijat oppivat jatkuvasti lisää uuden koronaviruksen pitkäaikaisvaikutuksista.  

Oikeat (tai väärät) olosuhteet 

Oli henkilö kuinka tartuttava tahansa, hän ei voi tartuttaa virusta eteenpäin ilman sellaista tilaisuutta, jonka esimerkiksi ruuhkainen sisäilmatapahtuma tarjoaa. Yksilö ja ympäristö kulkevat käsi kädessä, tohtori Aronoff huomauttaa.  

Saman henkilön tartuttavuus saattaa eri tilanteissa erota suurestikin. Esimerkiksi yleinen puisto, jossa välimatkaa muihin ihmisiin on useita metrejä, eroaa huomattavasti täyteen ahdetusta baarista.  “Huonoin vaihtoehto olisi täpötäysi baari, jossa ilmanvaihto on huono ja ihmiset joutuvat huutamaan musiikin ylitse”, tohtori Aronoff kertoo.  

“Monet tapausketjut ympäri maailman ovat saaneet alkunsa yksittäisistä tapahtumista, joissa supertartuttajat ovat todennäköisesti tartuttaneet kymmeniä muita”, tohtori Glatter sanoo. Runsaasti näkyvyyttä saaneita superleviämistapahtumia ovat olleet esimerkiksi Washingtonin osavaltiossa järjestetty kuoroharjoitus, megakirkon kokoontuminen Etelä-Koreassa, sekä Valkoisen talon ruusutarhassa syyskuussa järjestetty tilaisuus. 

Koronaviruksen tapauksessa ulkotilat ovat sisätiloja turvallisempia. Erilaisten sisätilojen turvallisuudessa on kuitenkin myös eroja. Ilmanvaihto, ympäristön lämpötila ja ilmankosteus vaikuttavat pisaroiden kokoon, mikä taas vaikuttaa siihen, miten pitkälle ne leviävät, sanoo tohtori Aronoff. (Näitä paikkoja lääkärit välttävät koronavirusriskin vuoksi.)  

Eristäytyminen ja kasvomaskien käyttö 

Virus leviää todennäköisemmin paikoissa, joissa ei noudateta suositeltuja varotoimenpiteitä, kuten kasvomaskien käyttöä ja turvavälejä. “Se riippuu siitä, kuinka huolimaton on”, sanoo tohtori Katona. “Valkoisessa talossa ei noudatettu lainkaan varotoimenpiteitä.” 
Kolme yksinkertaista ja suoraviivaista toimenpidettä muuttaisivat tartuntatilannetta dramaattisesti, sanoo tohtori Glatt.  

Näihin lukeutuvat kasvomaskien käyttö, sosiaalinen eristäytyminen ja oikeaoppinen käsienpesu. “Jos 90 prosenttia ihmisistä noudattaisi näitä toimenpiteitä, tapausmäärät laskisivat kaikkialla ja koulut ja liikkeet pysyisivät avoinna”, hän sanoo.  

Biologiset erot 

Myös biologiset erot saattavat vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti joku levittää virusta tai saa itse tartunnan. “Emme voi poissulkea perinnöllisten ominaisuuksien tai muiden alttiuksien vaikutusta siihen, tuleeko jonkun kehosta virustehdas”, tohtori Aronoff sanoo. “Tämä on osittain tilastotiedettä, osittain arpapeliä.” 

Toisin sanoen koronaviruksen leviämisessä ja tarttuvuudessa on paljon sattumanvaraisuuksia. Virus myös hyötyy inhimillisistä piirteistämme.  

“Olemme hyvin sosiaalinen laji. Ellemme halua eristäytyä ja käyttää kasvomaskeja, tarjoamme virukselle tilaisuuden iskeä”, sanoo tohtori Aronoff. “Heitämme arpaa jatkuvasti.”  

Lue lisää: 

6 paikkaa, joissa koronavirustartunnan vaara on suurimmillaan

10 tapaa, joilla lääkärit suojautuvat koronavirukselta 

9 koronaviruksen oiretta, jotka kannattaa muistaa