Previous slide
Next slide

Onko suklaa terveellistä?

Suklaa on hyväksi sydämelle ja aivoille.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: E.R. KING
Suklaasta on tehty runsaasti tutkimuksia, mutta onko kaikki suklaa todellakin hyväksi terveydelle?

Ilmeisesti tutkijatkin tarvitsevat tekosyitä suklaan syömiselle. Siltä ainakin näyttäisi, sillä tämän makean herkun lukuisista terveysvaikutuksista on kuultu runsaasti todisteita. Suklaasta on löytynyt apu lähes kaikkeen: sen on esitetty laskevan verenpainetta, vähentävän aivohalvausriskiä ja parantavan aivojen toimintakykyä.

Miksi suklaata pitää ylipäätään tutkia? Tutkimusten valossa näyttää todella siltä, että suklaa ei olekaan pelkkä makea herkku. ”Suklaa vaikuttaa ihmisen elimistöön erityisellä tavalla”, sanoo tohtori Daniele Piomelli, anatomian ja neurobiologian professori Kalifornian yliopiston Irvine School of Medicinestä Yhdysvalloista.

”Se on enemmän kuin ruoka, mutta vähemmän kuin lääke”, Piomelli sanoo ja painottaa, että nyt puhutaan erityisesti tummasta suklaasta, ei maitosuklaasta, jossa on valtavasti sokeria, eikä valkoisesta suklaasta, joka ei olekaan suklaata.

”On löytynyt joitakin merkkejä siitä, että suklaa on psykoaktiivinen yhdiste, jolla on muitakin vaikutuksia kuin vain maku ja rakenne, joista me kaikki niin kovasti nautimme.” Vaikutukset ovat samanlaisia kuin teellä ja kahvilla. Vaikutusmekanismi ei ole kuitenkaan vielä tutkijoille selvinnyt.

Suklaan sydäntä hellivät vaikutukset ovat tietysti kaikkien tiedossa – nehän tuntuvat selvästi etenkin silloin, kun herkkulähetys tulee omalta rakkaalta sydämen muotoisessa rasiassa. Romanttisten värinöiden lisäksi suklaan sydänvaikutukset ilmenevät kahdesta uudesta tutkimuksesta, joiden mukaan säännöllinen suklaan syöminen parantaa sydämen ja verisuoniston kuntoa.

Suklaa takaa Nobelin palkinnon? 

Ruotsalaistutkijat käsittelivät miesten terveystietoja kymmenen vuoden ajalta ja havaitsivat, että miehet, jotka söivät säännöllisesti suklaata, sairastuivat keskimääräistä harvemmin aivohalvaukseen. Sama tutkijaryhmä oli jo aiemmin havainnut saman ilmiön naisilla: Suklaan ystävillä oli pienempi aivohalvausriski.

Italialainen tutkijaryhmä havaitsi, että suklaan sisältämä kemikaali saattoi aiheuttaa ne hyvät vaikutukset, joita he havaitsivat tutkimiensa vanhusten verenpaineessa ja kognitiivisissa toiminnoissa eli aivojen suorituskyvyssä. Vaikutukset ilmenivät, kun vanhukset joivat kahdeksan viikon ajan kaakaosta löydetyistä yhdisteistä valmistettua juomaa.

Nobelin palkinnon voittajat ovat ihmisryhmä, joiden aivojen suorituskyvystä ei liene epäilystä. Eräs kardiologian tutkija huomautti New England Journal of Medicine -tiedelehdessä, että niissä maissa, joissa kulutetaan eniten suklaata, sattuu olemaan myös eniten nobelisteja suhteessa väkilukuun. Mikäkö maa on kummankin tilaston kärjessä? Sveitsi.

Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että parin ison suklaalevyn ahmiminen päivittäin olisi hyväksi. Useimmissa suklaamakeisissa on lisättyä sokeria ja rasvaa, joiden aiheuttamat haitat ovat suurempia kuin suklaan terveysvaikutukset. Entäpä ne juhlapäivien lahjat? Anna omalle rakkaallesi levy tummaa suklaata ja kerro, että haluat huolehtia hänen terveydestään.

Lue lisää

Sokeri – herkku vai myrkky?

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla