Aloe vera - tiesitkö tämän luontoäidin ensiapuaineesta?

VibrolegsSofaSaveriWalkVibrolegs Elliptical Lahjalehti 2021
 
AlfaTV:n TV-opas!

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: locale. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/www.rd.fi/includes/bootstrap.inc).

Tiesitkö tämän luonnon ihmeaine Aloe verasta?

Create: 06/18/2019 - 09:12

Aaloe on yksi kaikkein monipuolisimmista kotona käytettävistä parantavista aineista. Sitä ei kuitenkaan kannata säilyttää ruokakomerossa, vaan piikikäs mehikasvi viihtyy sen sijaan esimerkiksi ikkunalaudalla.

aloe vera

Aaloen tukevissa lehdissä on geelimäistä ainetta, jota pidetään luontoäidin erinomaisena ensiapuaineena. Tämä liljojen serkku ei kaipaa paljon hoitoa, vaan on hyvin sitkeä, joten yksi kasvi voi riittää moneksi vuodeksi haavanhoitoon, ihon kosteuttamiseen ja hiertymien rauhoittamiseen.

Historiaa

Aaloeta (Aloe vera ja Aloe barbadensis) on käytetty lääketieteellisesti jo ainakin 5 500 vuotta. Vanhimmat tiedot sen parantavasta käytöstä on löydetty egyptiläisestä papyruksesta ajalta 3 500 eaa. Tarinan mukaan Aristoteles suostutteli Aleksanteri Suuren valloittamaan Socotran saaren Intian valtameressä pelkästään sen aaloekasvustojen takia. Lisäksi Kleopatran ja historian muiden kuuluisien kaunotarten on kerrottu käyttäneen aaloeta hipiänsä kaunistamiseen.

Mitä Aloe vera sisältää?

Aaloe on 99-prosenttisesti vettä, mutta lehtien sisältämä kirkas geeli sisältää voimakkaita parantavia yhdisteitä. Esimerkiksi glykoproteiinit nopeuttavat paranemista lievittämällä kipua ja tulehdusta. Polysakkaridit kosteuttavat ihoa, nopeuttavat sen uusiutumista ja korjautumista ja auttavat haavoja paranemaan. Aaloegeelissä on myös kipua lievittävää bradykiniiniä ja magnesiumlaktaattia, joka on kutinaa lievittävä ja allergista ihottumaa vähentävä kivennäinen.

Hyvä tietää

Aaloekasvit tuottavat myös ainetta nimeltä aaloelateksi, joka syntyy aaloen lehden pinnalla. Se on kitkerää keltaista nestettä, joka toimii turhankin tehokkaana laksatiivina ja voi aiheuttaa vakavia vatsakipuja ja ripulia ja jopa vaikuttaa elektrolyyttitasapainoon. Siksi sitä ei missään nimessä kannata käyttää ummetuslääkkeenä.

Vinkki ostajalle

Paras aaloegeeli saadaan suoraan elävästä kasvista. Leikkaa yksi lehtivarsi poikki, avaa se pitkittäin ja purista geeliä suoraan iholle. Vaatteita kannattaa varoa, sillä geelistä jää ikävä tahra. Aaloekasveja löytyy puutarhamyymälöistä. Kasvi ei tarvitse juuri lainkaan hoitoa ja viihtyy hyvin aurinkoisella ikkunalaudalla.

Aaloegeeliä löytyy myös melkein kaikista terveysliikkeistä. Pakkauksen tiedot kannattaa lukea huolella, jotta saa varmasti sataprosenttista geeliä, johon ei ole lisätty mitään lisäaineita.

Tieteellinen tutkimus

Vuonna 2009 iranilaiset tutkijat kävivät läpi 40 tutkimusta, jotka oli tehty aaloen tehosta ihonhoidossa. Heidän raporttinsa mukaan on olemassa tieteellisiä todisteita sille, että aaloegeeli auttaa sukuelinherpeksen, psoriasiksen, syylien, tali-ihottuman, paleltumien ja palovammojen hoidossa.

Samana vuonna toinen iranilainen tutkijaryhmä tutki aaloen ominaisuuksia toisen asteen palovammojen hoidossa. (Toisen asteen palovammat vaikuttavat ihon kahteen uloimpaan kerrokseen ja aiheuttavat kivuliaita rakkuloita ja tulehdusta.) Kävi ilmi, että aaloella hoidetut palovammat paranivat kolme päivää nopeammin kuin totunnaisella lääkkeellä hoidetut.

Thaimaassa psoriasishoitoja tutkiva ryhmä julkaisi tutkimuksen, jossa verrattiin aaloeta ja totunnaista steroidivoidetta. Kahdeksaakymmentä ihmistä, joilla oli lievä tai kohtalainen psoriasis, hoidettiin kahdeksan viikon ajan joko Aloe veralla tai steroidivoiteella. Tulokset olivat hyvin samanlaiset, joskin aaloehoito oli aavistuksen tehokkaampi kuin steroidivoidehoito.

Tulevaisuus

Aaloeta tutkitaan myös esimerkiksi koliitin ja vatsahaavojen hoidossa. Arvellaan, että koska aaloe parantaa ulkoisia haavoja, se voi parantaa myös sisäisiä haavaumia.

Eräässä brittitutkimuksessa 44:lle haavaisesta paksusuolentulehduksesta kärsivälle potilaalle annettiin joko 85 grammaa Aloe vera –geeliä tai kontrollivalmistetta kahdesti päivässä kuukauden ajan. Kolmestakymmenestä aaloeta saaneesta ihmisestä yhdeksän koki helpotusta oireisiinsa. Tehotonta kontrollivalmistetta saaneista 14 ihmisestä vain yksi koki helpotusta. Tutkijat totesivat, että aaloe oli turvallinen aine, jonka käyttöä hoitotarkoituksissa pitää vielä tutkia.

Myös aaloen hyötyä verensokerin tasapainottamisessa on tutkittu, ja alustavat tulokset ovat lupaavia.

Käyttö

Akne 

Auringon polttama iho

Aurinkoihottuma

Hilse

Hyönteisten pistot

Ienvaivat

Ihottuma

Ikäläiskät

Jalkasieni

Kuivat hiukset

Mahahaava

Nenäverenvuoto

Palovammat (lievät)

Peräpukamat

Psoriasis

Rakkulat

Suun haavaumat

Syylät

Vyöruusu

Yskänrokko

  
Lue lisää:


Yllättäviä ihosyöpäriskejä

8 terveysongelmaa, jotka pahenevat kesällä

Lisää vinkkejä Kotikonsteilla terveeksi -kirjassa

Readers Digest Valitut Palat

300x250 block sidebar

Osallistu keskusteluun!